Als het van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans afhangt, zal het Vlaams Parlement de strengere regels rond de uittredingsvergoedingen versneld invoeren. Als het voorstel groen licht krijgt, schrapt dus ook het Vlaams Parlement uittredingsvergoedingen bij elk vrijwillig ontslag. Dat blijkt uit een nota die Belga kon inkijken en is bevestigd door de woordvoerder van Peumans.

Filip Antheunis

De discussie over de uittredingsvergoedingen laaide recent opnieuw op toen Open VLD'er Filip Antheunis bekendmaakte dat hij zijn uittredingsvergoeding zou opvragen. Antheunis maakte vorige maand bekend dat hij ontslag nam als Vlaams parlementslid om zich meer toe te leggen op zijn burgemeesterschap van Lokeren. Uit een berekening van de diensten van het Vlaams Parlement blijkt dat Antheunis aanspraak kan maken op een uittredingsvergoeding van bijna 349.000 euro bruto (38 maanden een bedrag van 9.180,49 euro bruto).

Sven Gatz

Antheunis verdedigde zijn keuze door te verwijzen naar de geldende regeling in het Vlaams Parlement. Die regeling - die al werd aangescherpt na het vertrek van Open VLD'er Sven Gatz - voorziet dat er geen uittredingsvergoeding wordt uitbetaald aan parlementsleden die vrijwillig ontslag nemen om onmiddelijk een nieuw job uit te voeren. Antheunis voerde aan dat hij geen ontslag genomen om een nieuwe job uit te oefenen maar om zich meer bezig te houden met zijn burgemeesterschap en dat hij dus recht heeft op de vergoeding.

Jan Peumans

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans lijkt de discussie wat beu. Zijn parlement is ook al langer van plan de regels nog te verscherpen. Zo was er in maart 2013 al een akkoord om geen vergoedingen meer te geven aan wie vrijwillig opstapt (ongeacht of de betrokkene een nieuwe job heeft). Die regel zou dan toegepast worden vanaf volgende legislatuur. Maar intussen is die strengere regeling al versneld goedgekeurd in de Kamer en ook in het Waals Parlement.

"Gelet op de voortdurende polemiek over de uittredingsvergoedingen in de pers stel ik voor om deze regeling ook met onmiddellijk ingang in te voeren in het Vlaams Parlement", zo stelt Peumans in een nota aan het Uitgebreid Bureau. Dat Bureau buigt zich volgende week dinsdag over het voorstel. (Belga/EE)

Als het van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans afhangt, zal het Vlaams Parlement de strengere regels rond de uittredingsvergoedingen versneld invoeren. Als het voorstel groen licht krijgt, schrapt dus ook het Vlaams Parlement uittredingsvergoedingen bij elk vrijwillig ontslag. Dat blijkt uit een nota die Belga kon inkijken en is bevestigd door de woordvoerder van Peumans.Filip AntheunisDe discussie over de uittredingsvergoedingen laaide recent opnieuw op toen Open VLD'er Filip Antheunis bekendmaakte dat hij zijn uittredingsvergoeding zou opvragen. Antheunis maakte vorige maand bekend dat hij ontslag nam als Vlaams parlementslid om zich meer toe te leggen op zijn burgemeesterschap van Lokeren. Uit een berekening van de diensten van het Vlaams Parlement blijkt dat Antheunis aanspraak kan maken op een uittredingsvergoeding van bijna 349.000 euro bruto (38 maanden een bedrag van 9.180,49 euro bruto). Sven GatzAntheunis verdedigde zijn keuze door te verwijzen naar de geldende regeling in het Vlaams Parlement. Die regeling - die al werd aangescherpt na het vertrek van Open VLD'er Sven Gatz - voorziet dat er geen uittredingsvergoeding wordt uitbetaald aan parlementsleden die vrijwillig ontslag nemen om onmiddelijk een nieuw job uit te voeren. Antheunis voerde aan dat hij geen ontslag genomen om een nieuwe job uit te oefenen maar om zich meer bezig te houden met zijn burgemeesterschap en dat hij dus recht heeft op de vergoeding. Jan PeumansVlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans lijkt de discussie wat beu. Zijn parlement is ook al langer van plan de regels nog te verscherpen. Zo was er in maart 2013 al een akkoord om geen vergoedingen meer te geven aan wie vrijwillig opstapt (ongeacht of de betrokkene een nieuwe job heeft). Die regel zou dan toegepast worden vanaf volgende legislatuur. Maar intussen is die strengere regeling al versneld goedgekeurd in de Kamer en ook in het Waals Parlement. "Gelet op de voortdurende polemiek over de uittredingsvergoedingen in de pers stel ik voor om deze regeling ook met onmiddellijk ingang in te voeren in het Vlaams Parlement", zo stelt Peumans in een nota aan het Uitgebreid Bureau. Dat Bureau buigt zich volgende week dinsdag over het voorstel. (Belga/EE)