Hij had die geuit in een brief aan de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, die momenteel opgesloten zit. Madrid is daarover niet te spreken en vraagt Buitenlandse Zaken de N-VA'er duidelijk te maken dat zijn brief onaanvaardbaar is.

Jan Peumans is echter niet onder de indruk. 'Buitenlandse Zaken heeft mij niks te vertellen', zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Spanje heeft de Belgische ambassadeur, Marc Calcoen op het matje geroepen omwille van de brief aan Carme Forcadell. Voor Madrid komt die neer op een belediging. Peumans schrijft immers dat 'de centrale overheid in Spanje niet in staat is aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne, democratische Europese Unie'.

Het zit de N-VA'er nog steeds hoog dat de Spaanse autoriteiten hardhandig hebben opgetreden tegen Catalaanse kiezers tijdens het referendum. 'Bovendien ken ik die vrouw heel goed. Die zou geen vlieg kwaad doen. Dat politici in 2018 worden opgesloten, raakt mijn rechtvaardigheidsgevoel en is een democratische rechtsstaat onwaardig. Ik neem hier geen woord van terug', aldus Peumans.

Er is nog geen officieel contact opgenomen met de parlementsvoorzitter. 'Ik denk niet dat iemand bij Buitenlandse Zaken mij op de vingers zal tikken. Ik denk dat er dan intern (in België) een diplomatieke rel ontstaat', besluit Peumans.

'Vijandig gebaar'

Peumans gaf de brief mee met Europees parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA), toen die een bezoek bracht aan de gevangenis waar Forcadell is opgesloten, zo meldde De Tijd gisteravond op zijn website. De brief werd op 7 september ook gepubliceerd op de Twitter-account van Demesmaeker.

Een Spaanse topambtenaar gaf volgens De Tijd aan Calcoen te kennen dat minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell 'ontsteld' was over de brief van Peumans. De officiële brief van de voorzitter van een regionaal parlement, 'die in de Belgische rangorde een prominente plaats bekleedt', wordt gezien als een belediging voor Spanje, meldt onze ambassadeur in een verslag van de ontmoeting aan Buitenlandse Zaken in Brussel.

De Spaanse autoriteiten vragen Buitenlandse Zaken om Peumans te contacteren en duidelijk te maken dat de inhoud van zijn brief volkomen onaanvaardbaar is.

Op 18 september liet Madrid aan Peumans zelf al weten niet opgezet te zijn met zijn brief, 'niet meer een onvriendelijke, maar een ronduit vijandig gebaar'.

Calcoen waarschuwt Brussel dat dit incident bijdraagt tot een 'steeds langer wordende lijst van irritaties' over onze bilaterale relaties. Dat de regering-Sanchez, die een dialoog met Catalonië is gestart, zich openbaar in niet-flatterende bewoordingen begint uit te spreken, 'zou ons toch enige zorgen moeten baren', zegt Calcoen.

Nog volgens de ambassadeur is het een meevaller dat de brief van Peumans, 'die toch een aantal indrukwekkende beweringen neerzet over Spanje', nog niet in de Spaanse pers is opgepikt.

Hij had die geuit in een brief aan de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement, die momenteel opgesloten zit. Madrid is daarover niet te spreken en vraagt Buitenlandse Zaken de N-VA'er duidelijk te maken dat zijn brief onaanvaardbaar is. Jan Peumans is echter niet onder de indruk. 'Buitenlandse Zaken heeft mij niks te vertellen', zei hij in De Ochtend op Radio 1.Spanje heeft de Belgische ambassadeur, Marc Calcoen op het matje geroepen omwille van de brief aan Carme Forcadell. Voor Madrid komt die neer op een belediging. Peumans schrijft immers dat 'de centrale overheid in Spanje niet in staat is aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne, democratische Europese Unie'. Het zit de N-VA'er nog steeds hoog dat de Spaanse autoriteiten hardhandig hebben opgetreden tegen Catalaanse kiezers tijdens het referendum. 'Bovendien ken ik die vrouw heel goed. Die zou geen vlieg kwaad doen. Dat politici in 2018 worden opgesloten, raakt mijn rechtvaardigheidsgevoel en is een democratische rechtsstaat onwaardig. Ik neem hier geen woord van terug', aldus Peumans. Er is nog geen officieel contact opgenomen met de parlementsvoorzitter. 'Ik denk niet dat iemand bij Buitenlandse Zaken mij op de vingers zal tikken. Ik denk dat er dan intern (in België) een diplomatieke rel ontstaat', besluit Peumans.Peumans gaf de brief mee met Europees parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA), toen die een bezoek bracht aan de gevangenis waar Forcadell is opgesloten, zo meldde De Tijd gisteravond op zijn website. De brief werd op 7 september ook gepubliceerd op de Twitter-account van Demesmaeker. Een Spaanse topambtenaar gaf volgens De Tijd aan Calcoen te kennen dat minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell 'ontsteld' was over de brief van Peumans. De officiële brief van de voorzitter van een regionaal parlement, 'die in de Belgische rangorde een prominente plaats bekleedt', wordt gezien als een belediging voor Spanje, meldt onze ambassadeur in een verslag van de ontmoeting aan Buitenlandse Zaken in Brussel. De Spaanse autoriteiten vragen Buitenlandse Zaken om Peumans te contacteren en duidelijk te maken dat de inhoud van zijn brief volkomen onaanvaardbaar is. Op 18 september liet Madrid aan Peumans zelf al weten niet opgezet te zijn met zijn brief, 'niet meer een onvriendelijke, maar een ronduit vijandig gebaar'. Calcoen waarschuwt Brussel dat dit incident bijdraagt tot een 'steeds langer wordende lijst van irritaties' over onze bilaterale relaties. Dat de regering-Sanchez, die een dialoog met Catalonië is gestart, zich openbaar in niet-flatterende bewoordingen begint uit te spreken, 'zou ons toch enige zorgen moeten baren', zegt Calcoen. Nog volgens de ambassadeur is het een meevaller dat de brief van Peumans, 'die toch een aantal indrukwekkende beweringen neerzet over Spanje', nog niet in de Spaanse pers is opgepikt.