Jan Peumans: ‘Ik hoop op een erkenning van het boeddhisme als eredienst in België’

© Gal

Deze week geeft Knack aan al zijn lezers een uniek bordspel cadeau, gebaseerd op het afgelopen politieke jaar. Huistekenaar Gal vereeuwigde daarvoor 21 politici, waaronder Jan Peumans van N-VA: ‘ Een gezellige kerstdag beleven in familiekring, zonder beslommeringen aan het hoofd, is een prachtig cadeau.’

Wanneer hebt u het laatst een gezelschapsspel gespeeld?

Jan Peumans: Vorig weekend nog Rummikub met kleindochter Noortje en haar oma. Superleuk!

Waar was u toen vorige week de regeringscrisis over het migratiepact uitbrak en wat dacht u?

Peumans: In het Vlaams Parlement en ik dacht: dit loopt niet goed af.

Jan Peumans: 'Ik hoop op een erkenning van het boeddhisme als eredienst in België'

Knack verkoos Xi Jinping tot Man van het Jaar. Bent u het daarmee eens?

Peumans: Totaal niet. Er is geen leider die méér landgenoten onderdrukt, Tibetanen in het bijzonder. Voor mij is de Vrouw van het Jaar zonder twijfel Carme Forcadell: die zit als een criminele in Spanje in de gevangenis vanwege haar pacifistische en democratische opvattingen. Een schande voor Spanje.

Welk boek legt u met veel plezier onder de kerstboom?

Peumans: Mazzel tov van Margot Vanderstraeten. Mooi hoe ze je de Joodse leefwereld leert kennen. Ik geef het boek als relatiegeschenk aan de mensen die mij ook een boek bezorgen. De laatste die het ontvangen heeft, is de Waalse politicus Paul-Henry Gendebien (medeoprichter van de Rassemblement Wallonie-France, nvdr).

Aan welk kerstcadeau hebt u zelf ooit het meeste plezier beleefd?

Peumans: Het pakje zelf doet er niet toe. Een gezellige kerstdag beleven in familiekring, zonder beslommeringen aan het hoofd, is al een prachtig cadeau.

Hebt u al eens een kerstcadeau verpatst op eBay?

Peumans: Nee, op dat vlak ben ik niet zo’n internetfanaat. Voor mijn doctoraat aan de UGent zoek ik op internet wel tweedehandsboeken over het Vlaams-nationalisme in Limburg.

Eet u kalkoen met de kerst?

Peumans: Dit jaar verzorgen de kinderen en kleinkinderen allemaal een culinaire verrassingsbijdrage. Dat zal zeker geen kalkoen zijn. Bij de kinderen zitten veganisten, vegetariërs en flexitariërs.

Waar en met wie viert u kerst?

Peumans: Met de kinderen en kleinkinderen, dus. Gezellig en fijn. Dan weet je wie je het meest nabij is. Zeker als de politiek je hoofdberoep is.

Met welke artiest of welk romanpersonage zou u graag de oudejaarsnacht doorbrengen?

Peumans: Willem Vermandere lijkt mij heel leuk. Een oudere wijze man die geweldige liedjes maakt en zingt, een groot kunstenaar en vooral een vredevolle, verdraagzame Vlaming.

Wie of wat wenst u een glansrol toe in 2019?

Peumans: Het boeddhisme. Ik hoop op een erkenning als eredienst in België. Dat duurt echt lang, ondanks alle politieke beloften.

Partner Content