Johan Sauwens moest in mei 2001 opstappen als Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden zijn aanwezigheid op een feestje van het Sint-Maartensfonds was uitgelekt, een organisatie van oud-Oostfrontstrijders.

Jan Jambon kwam deze week onder vuur te liggen nadat de extreemrechtse organisatie Nieuw Solidaristisch Alternatief een foto van hem op hetzelfde feestje op zijn website plaatste. Sauwens zat in het publiek, Jambon stond achter het spreekgestoelte.

Populair

'Ik vind niet dat Jambon veel verkeerd gedaan heeft,' zegt Johan Sauwens in een gesprek met De Morgen. Jambon wordt geviseerd, net als ik. Als minister werd ik te populair en de andere partijen konden dat niet verkroppen.'

Zwart ventje

'Doorzoek alle krantenarchieven,' zegt Sauwens, 'je zal mij op geen extreemrechtse zin betrappen. Van Jambon weet ik er ook geen. Hij lijkt me een overtuigde Vlaming, maar dat is niet synoniem aan een zwart ventje.'

Jan Jambon en de N-VA hebben niet gereageerd op de publicatie van de foto. (EE)

Johan Sauwens moest in mei 2001 opstappen als Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden zijn aanwezigheid op een feestje van het Sint-Maartensfonds was uitgelekt, een organisatie van oud-Oostfrontstrijders. Jan Jambon kwam deze week onder vuur te liggen nadat de extreemrechtse organisatie Nieuw Solidaristisch Alternatief een foto van hem op hetzelfde feestje op zijn website plaatste. Sauwens zat in het publiek, Jambon stond achter het spreekgestoelte. Populair'Ik vind niet dat Jambon veel verkeerd gedaan heeft,' zegt Johan Sauwens in een gesprek met De Morgen. Jambon wordt geviseerd, net als ik. Als minister werd ik te populair en de andere partijen konden dat niet verkroppen.' Zwart ventje 'Doorzoek alle krantenarchieven,' zegt Sauwens, 'je zal mij op geen extreemrechtse zin betrappen. Van Jambon weet ik er ook geen. Hij lijkt me een overtuigde Vlaming, maar dat is niet synoniem aan een zwart ventje.' Jan Jambon en de N-VA hebben niet gereageerd op de publicatie van de foto. (EE)