Jan Jambon benadrukt dat het dreigingsniveau wordt bepaald 'door onafhankelijke specialisten, op basis van gekwalificeerde informatie', verwijzend naar het OCAD (coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse). 'Een dreigingsniveau bepalen is analysewerk, dat gebeurt niet op basis van impulsen,' zei hij op Radio 1.

De minister wijst erop dat in Frankrijk het dreigingsniveau voor kerken ook niet is verhoogd na de gijzeling in Saint-Etienne-du-Rouvray.

Nog volgens Jambon is de hypothese op dit moment dat de dader van Charleroi een eenzame wolf is. 'Het is gemakkelijk voor IS om dit soort daden achteraf te recupereren'.

Maatregelen

Premier Charles Michel (MR) gaf wel aan dat er een vergadering komt met het OCAD, het crisiscentrum en de vakbonden om toekomstige maatregelen te bespreken.

'Dit is het gevolg van een zekere bewustwording van de toestand waar wij ons in bevinden omdat de te nemen maatregelen belangrijker zijn dan de bepaling van het dreigingsniveau', stelt VSOA Politie in een persbericht.

Nationaal ondervoorzitter van VSOA Politie Vincent Houssin betreurt voorts dat niet alle korpsen nog dezelfde strenge veiligheidsmaatregelen toepassen. 'Bij de verlaging van niveau 3 naar 2 hebben veel korpsen de maatregelen afgezwakt. Andere, zoals Charleroi, hebben dat niet gedaan.' Volgens Houssin zijn dankzij de controlepost aan de ingang van het politiekantoor in Charleroi meer slachtoffers vermeden. (Belga/KVDA)

Jan Jambon benadrukt dat het dreigingsniveau wordt bepaald 'door onafhankelijke specialisten, op basis van gekwalificeerde informatie', verwijzend naar het OCAD (coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse). 'Een dreigingsniveau bepalen is analysewerk, dat gebeurt niet op basis van impulsen,' zei hij op Radio 1. De minister wijst erop dat in Frankrijk het dreigingsniveau voor kerken ook niet is verhoogd na de gijzeling in Saint-Etienne-du-Rouvray.Nog volgens Jambon is de hypothese op dit moment dat de dader van Charleroi een eenzame wolf is. 'Het is gemakkelijk voor IS om dit soort daden achteraf te recupereren'.Premier Charles Michel (MR) gaf wel aan dat er een vergadering komt met het OCAD, het crisiscentrum en de vakbonden om toekomstige maatregelen te bespreken. 'Dit is het gevolg van een zekere bewustwording van de toestand waar wij ons in bevinden omdat de te nemen maatregelen belangrijker zijn dan de bepaling van het dreigingsniveau', stelt VSOA Politie in een persbericht. Nationaal ondervoorzitter van VSOA Politie Vincent Houssin betreurt voorts dat niet alle korpsen nog dezelfde strenge veiligheidsmaatregelen toepassen. 'Bij de verlaging van niveau 3 naar 2 hebben veel korpsen de maatregelen afgezwakt. Andere, zoals Charleroi, hebben dat niet gedaan.' Volgens Houssin zijn dankzij de controlepost aan de ingang van het politiekantoor in Charleroi meer slachtoffers vermeden. (Belga/KVDA)