"Er is nog een kleine kans dat de onderhandelingen met Wouter Beke ergens toe leiden", zegt Jan Callebaut in een uitgebreid gesprek met Knack. "Als dat niet lukt, dan denk ik dat de kiezer moet worden geraadpleegd. Volgend jaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Hoe langer je federale verkiezingen uitstelt, hoe groter het risico dat de opgekropte frustratie in Vlaanderen zich gaat vertalen in andere machtsposities op gemeentelijk niveau."

Bedoelt u dat de N-VA heel wat lokale CD&V'ers zou kunnen overtroeven?

Jan Callebaut: "Met dat risico moet CD&V rekening houden. Daarom is het beter om eventuele nieuwe verkiezingen zo snel mogelijk te organiseren. Het moet voor alle traditionele partijen duidelijk zijn dat de N-VA nog altijd aan het groeien is. Er heerst in Vlaanderen een breed gedragen gevoel van miskenning, en Bart De Wever geeft op dat gevoel het juiste antwoord."

"Men zegt nu voortdurend dat de N-VA moet kiezen. Maar die partij heeft al gekozen: zij zal niet wijken. Ze heeft er geen enkel belang bij om toe te geven. Dus je moet op een bepaald moment aan de bevolking vragen of dit is wat ze wil. Uitstel van executie is veel te riskant."

Is het voor N-VA niet beter om nog even te wachten met verkiezingen? Tot in 2012, bijvoorbeeld, zodat ze hun succes inderdaad ineens ook gemeentelijk kunnen verzilveren?

Jan Callebaut: "De N-VA heeft volgens mij ook belang bij snelle verkiezingen. Ze zouden op die manier hun succes kunnen consolideren. Tot nu toe kan men nog altijd zeggen dat die monsterscore van Bart De Wever een eenmalig feit was, een soort accident de parcours. Nieuwe verkiezingen zouden kunnen aantonen dat dat niet klopt." (JDC)

"Er is nog een kleine kans dat de onderhandelingen met Wouter Beke ergens toe leiden", zegt Jan Callebaut in een uitgebreid gesprek met Knack. "Als dat niet lukt, dan denk ik dat de kiezer moet worden geraadpleegd. Volgend jaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Hoe langer je federale verkiezingen uitstelt, hoe groter het risico dat de opgekropte frustratie in Vlaanderen zich gaat vertalen in andere machtsposities op gemeentelijk niveau."Bedoelt u dat de N-VA heel wat lokale CD&V'ers zou kunnen overtroeven? Jan Callebaut: "Met dat risico moet CD&V rekening houden. Daarom is het beter om eventuele nieuwe verkiezingen zo snel mogelijk te organiseren. Het moet voor alle traditionele partijen duidelijk zijn dat de N-VA nog altijd aan het groeien is. Er heerst in Vlaanderen een breed gedragen gevoel van miskenning, en Bart De Wever geeft op dat gevoel het juiste antwoord." "Men zegt nu voortdurend dat de N-VA moet kiezen. Maar die partij heeft al gekozen: zij zal niet wijken. Ze heeft er geen enkel belang bij om toe te geven. Dus je moet op een bepaald moment aan de bevolking vragen of dit is wat ze wil. Uitstel van executie is veel te riskant."Is het voor N-VA niet beter om nog even te wachten met verkiezingen? Tot in 2012, bijvoorbeeld, zodat ze hun succes inderdaad ineens ook gemeentelijk kunnen verzilveren? Jan Callebaut: "De N-VA heeft volgens mij ook belang bij snelle verkiezingen. Ze zouden op die manier hun succes kunnen consolideren. Tot nu toe kan men nog altijd zeggen dat die monsterscore van Bart De Wever een eenmalig feit was, een soort accident de parcours. Nieuwe verkiezingen zouden kunnen aantonen dat dat niet klopt." (JDC)