Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen, zegt op de VRT-radio dat er veel foute informatie circuleert over de giframp in Wetteren. "Er zal ellicht een moeilijk welles-nietes-spelletje gepseeld worden. Wij hebben geen enkele fout gemaakt. We hebben nooit gezegd dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid."

Briers zei in De Ochtend dat er meteen een perimeter is ingesteld en met evacuaties begonnen is, toen bleek dat de dampen die vrijkwamen giftig waren. Wat het dodelijke slachtoffer betreft, zei Briers dat die buiten de perimeter woonde en dat het giftige koelwater pas na de dood van het slachtoffer in de riolen terechtkwam.

Briers is het dus niet eens met toxicoloog Jan Tytgat, die in De Morgen vraagt waarom werd gezegd dat de vrijgekomen rook bij de treinramp niet giftig was. "Als je ziet welke stof aan het branden was, vraag ik me sterk af waarop die sussende boodschap was gebaseerd." Briers: "Onze toxicologen spreken dat tegen. Maar dat zal wel een welles-nietesspelletje worden." De gouverneur ontkent dat er fouten gemaakt zijn.

Briers: 'Elk huis apart controleren alvorens bewoners terug te laten keren'

Briers hoopt rond 9 uur te beginnen met het terugbrengen van de geëvacueerde bewoners naar hun huizen. "We gaan eerst de huizen individueel controleren. Dan gaan we alle kranen openzetten, de toiletten spoelen en de baden en douches laten lopen. Daarna zullen we opnieuw meten. Die controle zal per huis een kwartier in beslag nemen, we hebben dus even tijd nodig."

De terugkeer van de geëvacueerden hing af van de werkzaamheden, aldus Briers. "Het spoelen van de riolen nam zo'n 20 uur in beslag."

De afgelopen twee dagen werden 66 mensen onderzocht. Daarvan zijn 56 naar het ziekenhuis gebracht, twee van hen liggen op intensieve zorgen. Hun toestand is al verbeterd, zie Briers nog.

Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen, zegt op de VRT-radio dat er veel foute informatie circuleert over de giframp in Wetteren. "Er zal ellicht een moeilijk welles-nietes-spelletje gepseeld worden. Wij hebben geen enkele fout gemaakt. We hebben nooit gezegd dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid." Briers zei in De Ochtend dat er meteen een perimeter is ingesteld en met evacuaties begonnen is, toen bleek dat de dampen die vrijkwamen giftig waren. Wat het dodelijke slachtoffer betreft, zei Briers dat die buiten de perimeter woonde en dat het giftige koelwater pas na de dood van het slachtoffer in de riolen terechtkwam. Briers is het dus niet eens met toxicoloog Jan Tytgat, die in De Morgen vraagt waarom werd gezegd dat de vrijgekomen rook bij de treinramp niet giftig was. "Als je ziet welke stof aan het branden was, vraag ik me sterk af waarop die sussende boodschap was gebaseerd." Briers: "Onze toxicologen spreken dat tegen. Maar dat zal wel een welles-nietesspelletje worden." De gouverneur ontkent dat er fouten gemaakt zijn. Briers: 'Elk huis apart controleren alvorens bewoners terug te laten keren'Briers hoopt rond 9 uur te beginnen met het terugbrengen van de geëvacueerde bewoners naar hun huizen. "We gaan eerst de huizen individueel controleren. Dan gaan we alle kranen openzetten, de toiletten spoelen en de baden en douches laten lopen. Daarna zullen we opnieuw meten. Die controle zal per huis een kwartier in beslag nemen, we hebben dus even tijd nodig." De terugkeer van de geëvacueerden hing af van de werkzaamheden, aldus Briers. "Het spoelen van de riolen nam zo'n 20 uur in beslag."De afgelopen twee dagen werden 66 mensen onderzocht. Daarvan zijn 56 naar het ziekenhuis gebracht, twee van hen liggen op intensieve zorgen. Hun toestand is al verbeterd, zie Briers nog.