Jambon wil politieacties tegen migranten rond Brussel-Noord, burgemeester weigert

18/01/18 om 19:14 - Bijgewerkt om 19:14

Bron: Belga

Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) zal niet instemmen met nieuwe politieacties in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn de acties nodig om een nieuwe toevloed aan migranten daar onder controle te houden.

Jambon wil politieacties tegen migranten rond Brussel-Noord, burgemeester weigert

Migranten in het Brusselse Maximiliaanpark © Belga

Volgens burgemeester Bernard Clerfayt (DéFi) is er voor zo'n acties toestemming nodig van de bevoegde administratieve overheden. Hijzelf als burgemeester van Schaarbeek zal daarvoor geen toestemming geven.

'Er is niets dat die razzia's rechtvaardigt', zegt Clerfayt. Hij meent dat de acties enkel een electoraal doel dienen en 'op de angst van de bevolking' inspelen. Volgens de burgemeester is de situatie in het Noordstation en het Maximiliaanpark niet zoals de minister die beschrijft. 's Nachts zijn daar geen groepen van meer dan 500 mensen, zegt Clerfayt.

'Het toppunt is dat die razzia's voorzien zijn op het tijdstip dat veel vrijwilligers helpen dingen komen brengen om te voorkomen dat mensen omkomen van honger en kou', zegt hij.

Clerfayt geeft toe dat er drukke momenten zijn, bij de voedselbedeling, die het moeilijker maken om de zaak proper en beheersbaar te houden. Maar dat rechtvaardigt volgens de burgemeester van Schaarbeek 'de razzia's om een Calais bis te voorkomen niet'.

Lees:

Onze partners