Jambon: 'We mogen niet vergeten dat terroristen ook professionals zijn'

16/03/16 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:24

'De schietpartij in Vorst bewijst nog maar eens dat de terreurdreiging niet uit de lucht is gegrepen', aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Jambon: 'We mogen niet vergeten dat terroristen ook professionals zijn'

Jan Jambon © Belga Image

Wat gisteren startte als een gewone huiszoeking in Vorst - in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs - escaleerde in zwaar geweld met enkele gewonden. Is er een inschattingsfout gemaakt? 'Dit is geen kwestie van een misgelopen actie', reageert minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens De Ochtend op Radio 1.

'Dit bewijst nog maar eens dat er een wezenlijke dreiging van terreur aanwezig is in ons land. De terreurdreiging 3 is dan ook uit niet uit de lucht gegrepen.' De minister benadrukt 'dat ook al houdt de dreiging al verschillende maanden aan, en er misschien enige vorm van gewenning optreedt, een actie als gisteren bewijst dat waakzaamheid nodig blijft.'

'Niet onvoorbereid'

Voorts bedankt Jambon de betrokken agenten en veiligheidsmensen. 'Zij zijn dag en nacht bezig met het garanderen van onze veiligheid. Je kan dan ook niet zeggen dat ze onvoorbereid waren.'

Klopjacht na schietpartij in Vorst

Klopjacht na schietpartij in Vorst © Belga Image

Toen Belgische en Franse speurders gisteren een appartement wilden onderzoeken in Vorst in een dichtbevolkte wijk nabij het Zuidstation, hadden ze verwacht dat het appartement 'koud' zou zijn. Wat politietaal is voor 'een leegstaand appartement zonder aanwezigen.' Maar daar vergisten ze zich en ze werden geconfronteerd met zwaar vuurgevecht.

'Je mag niet vergeten dat terroristen ook professionals zijn', zegt Jambon. 'Ze hangen nu eenmaal niet aan de deur waar ze zich verschansen. 9 op 10 keer schat de politie een situatie juist in. En af en toe kan er een misrekening zijn, dat is wat we nu gezien hebben.'

2 voortvluchtigen

Een vermoedelijke terrorist kwam om het leven tijdens het incident. Het gaat wellicht om de man die als eerst het vuur had geopend op de politie met een Kalasjnikov. Vier agenten raakten lichtgewond en hebben intussen het ziekenhuis verlaten. De politie zou nog steeds op zoek zijn naar twee andere voortvluchtigen.

Het federaal parket zal om 10.30 uur meer uitleg geven tijdens een persconferentie.Later op de dag komt ook de Nationale Veiligheidsraad bijeen om de toestand te evalueren. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners