Volgens Jambon zou er vandaag/woensdag nog een ministerieel besluit, een aanpassing van de FAQ en een publicatie in het Staatsblad volgen. In het akkoord is sprake van een opheffing 'met onmiddellijke ingang'.

Volgens Jambon was er eerder deze week (op 18 mei) op een Overlegcomité tussen de verschillende regeringen al een akkoord over het opheffen van het verbod.

Eigenaars van een tweede verblijf en langetermijnhuurders - mensen die voor minstens een jaar een woning of caravan huren - zouden dan opnieuw hun tweede verblijf mogen bezoeken. Volgens Jambon was daarover woensdagochtend op een elektronische bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad ook 'unanimiteit' over.

'Normaal zou daarover vandaag een ministerieel besluit moeten komen en ook een aanpassing van de Frequently Asked Questions (FAQ). Dat is tot op heden niet gebeurd. Dat is een beetje verwonderlijk, want er was unanimiteit', aldus Jambon.

'Normaal zou daarover vandaag een ministerieel besluit moeten komen.'

Jan Jambon (N-VA)

Wilmès geeft geen datum

Premier Sophie Wilmès heeft woensdag in de Kamer herhaald dat mensen op korte termijn terug naar hun tweede verblijf kunnen. 'We gaan de heropening niet nodeloos vertragen', zei de eerste minister. Een precieze datum gaf ze nog niet.

Volgens de premier hebben virologen deze week nog bevestigd dat een heropening van de tweede verblijven geen impact zou hebben op virologisch vlak. 'Daardoor zien we geen reden om die toelating nodeloos te vertragen', zei de premier.

Ze zei ook dat er niet 'in clichés' gedacht moet worden. 'Het gaat niet alleen om chique villa's, er zijn ook heel veel mensen die een caravan hebben en die het recht hebben om naar hun tweede verblijf te gaan.'

Burgemeester van Middelkerke en Kamerlid Jean-Marie Dedecker drong aan op een precieze datum, maar die is er dus nog niet. Naar verluidt heeft de premier de opdracht gegeven om de gouverneurs te raadplegen, die op hun beurt de burgemeesters bevragen.

Wilmès kreeg ook vragen over de heropening van de horeca. Open VLD-fractieleider Egbert Lachaert vroeg ook of het niet mogelijk zou zijn om meer leerlingen nog voor het einde van het schooljaar terug op de schoolbanken te krijgen.

De premier zei dat de derde fase van het exitplan, die op 8 juni zou ingaan, niet vervroegd kan worden. 'We hebben die tijd nodig om de effecten van de afbouw te zien.'

'Kustburgemeesters zijn klaar'

De kustburgemeesters zijn blij met het akkoord van de Nationale Veiligheidsraad om mensen weer toe te laten om naar hun tweede verblijf te gaan. Dat blijkt woensdag uit een rondvraag.

Het ministerieel besluit moet nog worden goedgekeurd, maar zal waarschijnlijk woensdag nog in het Staatsblad komen. Dat wil zeggen dat tweedeverblijvers voor het Hemelvaartweekend al naar de kust kunnen gaan. De kustburgemeesters zeggen klaar te zijn om de toestroom op te vangen.

Sophie Wilmès (MR) en Patrick Dewael (Open VLD) op 7 mei 2020., Belga
Sophie Wilmès (MR) en Patrick Dewael (Open VLD) op 7 mei 2020. © Belga
Volgens Jambon zou er vandaag/woensdag nog een ministerieel besluit, een aanpassing van de FAQ en een publicatie in het Staatsblad volgen. In het akkoord is sprake van een opheffing 'met onmiddellijke ingang'. Volgens Jambon was er eerder deze week (op 18 mei) op een Overlegcomité tussen de verschillende regeringen al een akkoord over het opheffen van het verbod. Eigenaars van een tweede verblijf en langetermijnhuurders - mensen die voor minstens een jaar een woning of caravan huren - zouden dan opnieuw hun tweede verblijf mogen bezoeken. Volgens Jambon was daarover woensdagochtend op een elektronische bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad ook 'unanimiteit' over. 'Normaal zou daarover vandaag een ministerieel besluit moeten komen en ook een aanpassing van de Frequently Asked Questions (FAQ). Dat is tot op heden niet gebeurd. Dat is een beetje verwonderlijk, want er was unanimiteit', aldus Jambon.Premier Sophie Wilmès heeft woensdag in de Kamer herhaald dat mensen op korte termijn terug naar hun tweede verblijf kunnen. 'We gaan de heropening niet nodeloos vertragen', zei de eerste minister. Een precieze datum gaf ze nog niet. Volgens de premier hebben virologen deze week nog bevestigd dat een heropening van de tweede verblijven geen impact zou hebben op virologisch vlak. 'Daardoor zien we geen reden om die toelating nodeloos te vertragen', zei de premier. Ze zei ook dat er niet 'in clichés' gedacht moet worden. 'Het gaat niet alleen om chique villa's, er zijn ook heel veel mensen die een caravan hebben en die het recht hebben om naar hun tweede verblijf te gaan.' Burgemeester van Middelkerke en Kamerlid Jean-Marie Dedecker drong aan op een precieze datum, maar die is er dus nog niet. Naar verluidt heeft de premier de opdracht gegeven om de gouverneurs te raadplegen, die op hun beurt de burgemeesters bevragen. Wilmès kreeg ook vragen over de heropening van de horeca. Open VLD-fractieleider Egbert Lachaert vroeg ook of het niet mogelijk zou zijn om meer leerlingen nog voor het einde van het schooljaar terug op de schoolbanken te krijgen. De premier zei dat de derde fase van het exitplan, die op 8 juni zou ingaan, niet vervroegd kan worden. 'We hebben die tijd nodig om de effecten van de afbouw te zien.'