De coronacrisis heeft de Vlaamse samenleving 'door elkaar geschud, maar niet op de knieën gekregen', aldus Jambon. De economie herstelt zich en Vlaanderen behoort tot de vaccinatiekampioenen. Maar Vlaanderen mag niet achterover leunen. 'We moeten nu doorpakken en het ambitieniveau nog hoger leggen'.

Vorig jaar zette de Vlaamse regering het relanceplan 'Vlaamse veerkracht' in de steigers. Een investering van 4,3 miljard moest helpen om Vlaanderen klaar te maken voor het post-coronatijdperk. Maar nu moet Vlaanderen de volgende stap zetten. Daarbij schuift de Vlaamse regering enkele grote prioriteiten naar voor.

Prioriteiten

'Absolute topprioriteit is de arbeidsmarkt', aldus Jambon. Hij wil Vlaanderen opnieuw laten aanknopen met de ambitie om meer mensen aan het werk te krijgen en een werkzaamheidsgraad van 80 procent te halen. Andere speerpunten zijn het klimaat en de efficiëntie van de overheid.

Op begrotingsvlak mikken Jambon en co op een halvering van het structurele tekort van 1,8 miljard euro tegen het einde van de legislatuur. 'En uiterlijk in 2027 zal Vlaanderen opnieuw aanknopen bij begrotingsevenwicht'.

Om die budgettaire doelstelling te halen, moet de regering ook besparen. Zo zal het Groeipakket (de kinderbijslag) bijvoorbaal maar 1 in plaats van 2 procent geïndexeerd worden en wordt de doelgroepkorting selectiever.

Eigen woning

Verder bevestigt Jambon dat de geplande jobbonus voor mensen met een laag inkomen behouden blijft en dat er gesleuteld wordt aan de woonfiscaliteit.

Zo gaat het registratietarief voor de enige eigen woning van 6 naar 3 procent. 'Dat zal een enorme stimulans zijn voor jongeren maar ook oudere Vlamingen om toch voor dat eigen huis te gaan', aldus Jambon. Tegelijk gaat het tarief voor een twee, derde, vierde,... woning omhoog. Het systeem van de meeneembaarheid - de mogelijkheid om de registratiebelasting die betaald werd op een vorige woning af te trekken van de registratierechten bij een volgende woning - wordt 'geleidelijk afgeschaft'.

PFOS

Jambon verwees ook naar het dossier van de PFOS-vervuiling. 'Het moet gedaan zijn dat bepaalde bedrijven denken dat ze om het even wat kunnen lozen in de natuur, en dat de mensen de rekening gaan betalen. De tijd is voorbij dat bedrijven onze omgeving ongestraft kunnen vervuilen of verontreinigen. Gedaan dus met praktijken die leiden tot PFOS en andere smurrie in onze rivieren en in onze grond.'

De coronacrisis heeft de Vlaamse samenleving 'door elkaar geschud, maar niet op de knieën gekregen', aldus Jambon. De economie herstelt zich en Vlaanderen behoort tot de vaccinatiekampioenen. Maar Vlaanderen mag niet achterover leunen. 'We moeten nu doorpakken en het ambitieniveau nog hoger leggen'. Vorig jaar zette de Vlaamse regering het relanceplan 'Vlaamse veerkracht' in de steigers. Een investering van 4,3 miljard moest helpen om Vlaanderen klaar te maken voor het post-coronatijdperk. Maar nu moet Vlaanderen de volgende stap zetten. Daarbij schuift de Vlaamse regering enkele grote prioriteiten naar voor. Prioriteiten 'Absolute topprioriteit is de arbeidsmarkt', aldus Jambon. Hij wil Vlaanderen opnieuw laten aanknopen met de ambitie om meer mensen aan het werk te krijgen en een werkzaamheidsgraad van 80 procent te halen. Andere speerpunten zijn het klimaat en de efficiëntie van de overheid. Op begrotingsvlak mikken Jambon en co op een halvering van het structurele tekort van 1,8 miljard euro tegen het einde van de legislatuur. 'En uiterlijk in 2027 zal Vlaanderen opnieuw aanknopen bij begrotingsevenwicht'. Om die budgettaire doelstelling te halen, moet de regering ook besparen. Zo zal het Groeipakket (de kinderbijslag) bijvoorbaal maar 1 in plaats van 2 procent geïndexeerd worden en wordt de doelgroepkorting selectiever. Eigen woningVerder bevestigt Jambon dat de geplande jobbonus voor mensen met een laag inkomen behouden blijft en dat er gesleuteld wordt aan de woonfiscaliteit. Zo gaat het registratietarief voor de enige eigen woning van 6 naar 3 procent. 'Dat zal een enorme stimulans zijn voor jongeren maar ook oudere Vlamingen om toch voor dat eigen huis te gaan', aldus Jambon. Tegelijk gaat het tarief voor een twee, derde, vierde,... woning omhoog. Het systeem van de meeneembaarheid - de mogelijkheid om de registratiebelasting die betaald werd op een vorige woning af te trekken van de registratierechten bij een volgende woning - wordt 'geleidelijk afgeschaft'. PFOS Jambon verwees ook naar het dossier van de PFOS-vervuiling. 'Het moet gedaan zijn dat bepaalde bedrijven denken dat ze om het even wat kunnen lozen in de natuur, en dat de mensen de rekening gaan betalen. De tijd is voorbij dat bedrijven onze omgeving ongestraft kunnen vervuilen of verontreinigen. Gedaan dus met praktijken die leiden tot PFOS en andere smurrie in onze rivieren en in onze grond.'