Of de dader van de schietpartij in de Thalys een netwerk had of een 'lone wolf' was, is nog niet duidelijk. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanochtend op Radio 1. Hij stond bekend bij de veiligheidsdiensten, maar niet als zeer gevaarlijk. 'Ons land heeft de kwalijke reputatie van de meeste jihadstrijders te hebben per capita. Dat is een vaststelling en een gevolg van een falend integratiebeleid uit het verleden. We moeten nu middelen inzetten om de situatie onder controle te houden.'

De agenten worden ingezet zolang het nodig is. Waar het dreigingsniveau drie is, kan het leger ingeschakeld worden. 'Er zijn nog een aantal instellingen waar niveau drie van kracht is, maar stations en treinen, daar hebben we de spoorwegpolitie en federale politie voor. Het leger zetten we vooral in voor staatsbewakingsopdrachten.'

'Niemand wil Schengen terugdraaien'

Wapens uit Oost-Europa blijken, nadat situatie daar rustiger geworden is, gemakkelijk hun weg naar Brussel te vinden. Hij wil inzetten strijd tegen wapenhandel en is het eens met wat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren zei in het VTMNIEUWS.

Tot slot voegt de minister eraan toe dat hij blij is dat premier Michel het debat over het Schangenakkoord opent en op Europees niveau wil aankaarten. 'Niemand wil Schengen terugdraaien. Als mensen aan onze grenzen worden tegengehouden, gaan ze een andere weg zoeken. Dit moeten we met alle landen samen aanpakken.' (Belga/NSK)

Of de dader van de schietpartij in de Thalys een netwerk had of een 'lone wolf' was, is nog niet duidelijk. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vanochtend op Radio 1. Hij stond bekend bij de veiligheidsdiensten, maar niet als zeer gevaarlijk. 'Ons land heeft de kwalijke reputatie van de meeste jihadstrijders te hebben per capita. Dat is een vaststelling en een gevolg van een falend integratiebeleid uit het verleden. We moeten nu middelen inzetten om de situatie onder controle te houden.'De agenten worden ingezet zolang het nodig is. Waar het dreigingsniveau drie is, kan het leger ingeschakeld worden. 'Er zijn nog een aantal instellingen waar niveau drie van kracht is, maar stations en treinen, daar hebben we de spoorwegpolitie en federale politie voor. Het leger zetten we vooral in voor staatsbewakingsopdrachten.''Niemand wil Schengen terugdraaien'Wapens uit Oost-Europa blijken, nadat situatie daar rustiger geworden is, gemakkelijk hun weg naar Brussel te vinden. Hij wil inzetten strijd tegen wapenhandel en is het eens met wat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren zei in het VTMNIEUWS.Tot slot voegt de minister eraan toe dat hij blij is dat premier Michel het debat over het Schangenakkoord opent en op Europees niveau wil aankaarten. 'Niemand wil Schengen terugdraaien. Als mensen aan onze grenzen worden tegengehouden, gaan ze een andere weg zoeken. Dit moeten we met alle landen samen aanpakken.' (Belga/NSK)