Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weten nadat RTL-TVI had gemeld dat 352 Belgen zich nu willen aansluiten.

RTL baseerde zijn bericht op een richtlijn van Jambon en zijn justitiecollega Koen Geens (CD&V). Volgens het kabinet-Jambon is in de bewuste omzendbrief echter geen sprake van cijfers en klopt met name het geciteerde aantal potentiële vertrekkers niet. Concreet is volgens het kabinet sprake van "enkele tientallen", "zeker minder dan vijftig".

400 strijders

Het kabinet Jambon geeft ook andere cijfers die in lijn liggen met de laatste gegevens van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Zo zou er sprake zijn van 269 Belgen in Syrië en Irak, vijftien mensen die op weg zijn, 129 die zijn teruggekeerd en 62 die verhinderd werden om te vertrekken. Het totale aantal foreign fighters ligt dus op een vierhonderdtal, onderstreept men nog bij Jambon. Over hen bestaan minstens grondige aanwijzingen dat ze zich bij IS willen aansluiten. Op het aantal geradicaliseerden is veel moeilijker een exact cijfer te plakken.

(Belga/RR)

Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weten nadat RTL-TVI had gemeld dat 352 Belgen zich nu willen aansluiten. RTL baseerde zijn bericht op een richtlijn van Jambon en zijn justitiecollega Koen Geens (CD&V). Volgens het kabinet-Jambon is in de bewuste omzendbrief echter geen sprake van cijfers en klopt met name het geciteerde aantal potentiële vertrekkers niet. Concreet is volgens het kabinet sprake van "enkele tientallen", "zeker minder dan vijftig". Het kabinet Jambon geeft ook andere cijfers die in lijn liggen met de laatste gegevens van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Zo zou er sprake zijn van 269 Belgen in Syrië en Irak, vijftien mensen die op weg zijn, 129 die zijn teruggekeerd en 62 die verhinderd werden om te vertrekken. Het totale aantal foreign fighters ligt dus op een vierhonderdtal, onderstreept men nog bij Jambon. Over hen bestaan minstens grondige aanwijzingen dat ze zich bij IS willen aansluiten. Op het aantal geradicaliseerden is veel moeilijker een exact cijfer te plakken.(Belga/RR)