In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken is minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan de tand gevoeld over zijn uitspraken over 'dansende moslims' en 'straatfeesten' op de dag van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Meerderheidspartijen en oppositie vroegen naar bewijzen voor zijn uitspraken.

'Waar en wanneer hebben die straatfeesten plaatsgevonden?' vroeg Veli Yüksel van CD&V. Katja Gabriëls (Open VLD) tikte volgens De Morgen Jambon op de vingers. 'Er waren wel degelijk pro-IS-incidenten, maar het kan niet dat een regeringslid een hele bevolkingsgroep stigmatiseert.'

Jambon blijft erbij dat er zich na de aanslagen incidenten voordeden. 'Ik heb geen pv's bij, maar ze zijn er wel.' De minister wil niet wachten met problemen aan te pakken tot er voldoende pv's op tafel liggen.

Dark Number

Net als bij intrafamiliaal geweld, racisme en homofobie is er ook bij terrorisme een dark number, zei Jambon. 'Wachten tot het pv's regent' alvorens een probleem aan te pakken, is voor hem geen optie. Hij wees op de beelden van jongeren die stenen en flessen gooiden bij de arrestatie van Salah Abdeslam, die weken heeft kunnen onderduiken na de aanslagen in Parijs. Ons land staat volgens de minister wereldwijd op nummer drie, na Qatar en Pakistan, qua sympathie voor IS op de sociale media. 'Als ik al die feiten aaneenschakel, dan is de conclusie dat er een fenomeen is, en daar moeten we iets mee doen'.

Kamerlid Yüksel reageerde dat politiek op basis van feiten moet gevoerd worden, 'niet van geruchten'. 'Het is niet geruststellend dat u geen pv's nodig hebt.'

'Nu ageren om harten terug te winnen'

De vicepremier verwonderde zich erover dat de discussie al dagen draait over één woord, namelijk significant. 'Wat had u gedacht? Dat ik hier een hele reeks feiten zou opsommen? Stigmatiserender zou niet kunnen', aldus Jambon.

Hij benadrukte 'nu te willen ageren om de harten terug te winnen' van jongeren die met IS dwepen.

Samenwerken

Hij zei ook nog geen hele gemeenschap te willen stigmatiseren. "Hoe vaak heb ik niet herhaald dat we het probleem van radicalisering moeten tegengaan met de moslimgemeenschap", aldus de N-VA-minister. In plaats van een semantische discussie te voeren, riep Jambon op nu samen te werken om de problemen nog onder controle te houden. (Belga/SD)

'Waar en wanneer hebben die straatfeesten plaatsgevonden?' vroeg Veli Yüksel van CD&V. Katja Gabriëls (Open VLD) tikte volgens De Morgen Jambon op de vingers. 'Er waren wel degelijk pro-IS-incidenten, maar het kan niet dat een regeringslid een hele bevolkingsgroep stigmatiseert.'Jambon blijft erbij dat er zich na de aanslagen incidenten voordeden. 'Ik heb geen pv's bij, maar ze zijn er wel.' De minister wil niet wachten met problemen aan te pakken tot er voldoende pv's op tafel liggen. Net als bij intrafamiliaal geweld, racisme en homofobie is er ook bij terrorisme een dark number, zei Jambon. 'Wachten tot het pv's regent' alvorens een probleem aan te pakken, is voor hem geen optie. Hij wees op de beelden van jongeren die stenen en flessen gooiden bij de arrestatie van Salah Abdeslam, die weken heeft kunnen onderduiken na de aanslagen in Parijs. Ons land staat volgens de minister wereldwijd op nummer drie, na Qatar en Pakistan, qua sympathie voor IS op de sociale media. 'Als ik al die feiten aaneenschakel, dan is de conclusie dat er een fenomeen is, en daar moeten we iets mee doen'.Kamerlid Yüksel reageerde dat politiek op basis van feiten moet gevoerd worden, 'niet van geruchten'. 'Het is niet geruststellend dat u geen pv's nodig hebt.'De vicepremier verwonderde zich erover dat de discussie al dagen draait over één woord, namelijk significant. 'Wat had u gedacht? Dat ik hier een hele reeks feiten zou opsommen? Stigmatiserender zou niet kunnen', aldus Jambon.Hij benadrukte 'nu te willen ageren om de harten terug te winnen' van jongeren die met IS dwepen.Hij zei ook nog geen hele gemeenschap te willen stigmatiseren. "Hoe vaak heb ik niet herhaald dat we het probleem van radicalisering moeten tegengaan met de moslimgemeenschap", aldus de N-VA-minister. In plaats van een semantische discussie te voeren, riep Jambon op nu samen te werken om de problemen nog onder controle te houden. (Belga/SD)