Jambon over privatisering politietaken: ‘We worden geen politiestaat’

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) © Belga

De hervormde wet op de private veiligheid, die vrijdag door de ministerraad werd goedgekeurd, zal de politie ontlasten. Een besparingsoperatie op de politie is dat niet, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zaterdag tijdens een persconferentie in zijn ambtswoning.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon riep zaterdagmiddag de pers bijeen in zijn ambtswoning om zijn hervorming van de wet op de private veiligheid toe te lichten.

Door de hervormde wet zijn bewakingsagenten nu wettelijk bevoegd om politieagenten van bepaalde taken te ontlasten. Ze zullen bijvoorbeeld mobiele camera’s en drones kunnen gebruiken en veiligheidszones kunnen bewaken. En dat was volgens Jambon de bedoeling. ‘Het takenpakket van bewakingsagenten wettelijk uitbreiden, zorgt niet voor een besparing op de politiemiddelen’, zegt de minister. ‘Wel zal het voor meer veiligheid zorgen.’ ‘Maar”‘ verduidelijkt Jambon, ‘arrestaties van personen of interpretaties van camerabeelden blijven wel het monopolie van de politie.’

Van discussie naar duidelijkheid

De Beroepsvereniging voor Bewakingsondernemingen (BVBO) kondigde vrijdagavond al aan dat de taken van de private bewakingsfirma’s gevoelig worden uitgebreid. Verder zullen ze sweepings kunnen uitvoeren op wapens, explosieven en gevaarlijke voorwerpen. Ook zullen ze op niet-publieke plaatsen lichte fouilles kunnen doen bij mensen. ‘We worden geen politiestaat’, verzekert Jambon aan VTM Nieuws. ‘Bepaalde handelszaken schakelen vandaag al bewakingsfirma’s in. Er is discussie over wat zij mogen en wat niet. Nu zal dat duidelijk worden.’

‘Bepaalde handelszaken schakelen vandaag al bewakingsfirma’s in’

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken (N-VA)

Voor sommige opdrachten, zoals op militaire domeinen en enkele ambassades waar de regering goedkeuring voor moet geven, zullen bewakingsagenten ook wapens kunnen dragen. Nieuw is ook dat de gemeenteraad nu de bevoegdheid krijgt om tijdelijk bewakingsagenten in te zetten om een bepaald deel van de publieke ruimte, zoals een winkelstraat, te beveiligen.

Omdat de bevoegdheden worden uitgebreid, zullen de opleidingsinstituten voor bewakingsagenten ook onder deze nieuwe wet vallen. Daarnaast worden de voorwaarden voor de job aangepast. Wie een correctionele veroordeling op zijn conto heeft – inbreuken op wegcode uitgezonderd – maakt geen kans om bewakingsagent te worden.

Afkoelingsperiode op de schop

De “afkoelingsperiode” voor militairen en politieagenten, die nu nog op vijf jaar ligt, wordt overigens geschrapt. Enkel agenten die op departementen werkten die “een gevaar voor de staat of de openbare orde” betekenen (lees: staatsveiligheid), zullen nog drie jaar moeten wachten vooraleer ze zich kunnen melden bij een private bewakingsfirma. Voor stagiairs wordt eveneens het wettelijk kader verbeterd, zij zullen een tijdelijke bewakerskaart kunnen krijgen.

Voor het Veiligheidskorps, de afdeling van de politie die de politie ontlast van enkele niet-essentiële taken, heeft de hervormde wet wel implicaties. Bewakingsfirma’s zullen naast de voertuigen voor het transport van gedetineerden ook de chauffeur kunnen leveren. Nu staat het Veiligheidskorps hier nog voor in. De politieagenten blijven wel verantwoordelijk voor de bewaking van de gedetineerden. Voor Jambon kan de inzet van de private firma’s een oplossing zijn voor het Veiligheidskorps dat “vandaag toch onderbezet is”. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content