De top is de vierde - en wellicht ook de laatste - in zijn soort, na de eerdere bijeenkomsten in Washington (2010), Seoel (2012) en Den Haag (2014). Obama wilde het overleg over het beveiligen van nucleair materiaal nadat in 2009 was vastgesteld dat nucleair terrorisme een grote bedreiging vormde voor de internationale veiligheid.

Gisteren verscheen over deze top ook een artikel waarin een Londense expert de top op de korrel nam: "De twee belangrijkste maatregelen die de kernmachten zouden kunnen treffen om nucleaire terreur te vermijden, zijn net de maatregelen die ze willen ontwijken."

Op de bijeenkomst worden zowat vijftig delegaties verwacht. Voor België reist, naast minister Jambon, ook de directeur van de nucleaire waakhond FANC naar de Amerikaanse hoofdstad. De Chinese president Xi Jinping zou aan de top deelnemen, net als de Indiase premier Narendra Modi. Rusland blijft van de top weg. Moskou kondigde dat al aan in 2014, uit onvrede met de nadrukkelijke rol die de VS in de gesprekken opeisen. Minister Jambon zal in Washington de Belgische inspanningen voor het beveiligingen van de nucleaire sites toelichten. (Belga/EK)

De top is de vierde - en wellicht ook de laatste - in zijn soort, na de eerdere bijeenkomsten in Washington (2010), Seoel (2012) en Den Haag (2014). Obama wilde het overleg over het beveiligen van nucleair materiaal nadat in 2009 was vastgesteld dat nucleair terrorisme een grote bedreiging vormde voor de internationale veiligheid. Op de bijeenkomst worden zowat vijftig delegaties verwacht. Voor België reist, naast minister Jambon, ook de directeur van de nucleaire waakhond FANC naar de Amerikaanse hoofdstad. De Chinese president Xi Jinping zou aan de top deelnemen, net als de Indiase premier Narendra Modi. Rusland blijft van de top weg. Moskou kondigde dat al aan in 2014, uit onvrede met de nadrukkelijke rol die de VS in de gesprekken opeisen. Minister Jambon zal in Washington de Belgische inspanningen voor het beveiligingen van de nucleaire sites toelichten. (Belga/EK)