Afgelopen zaterdag was minister Jan Jambon te gast in het VTM nieuws, waar hij geïnterviewd werd door Birgit Van Mol. Op de vraag hoe het mogelijk was dat het terreurnetwerk dat achter de aanslagen in Brussel zat, zich lange tijd kon verstoppen in hartje Brussel, antwoordde Jambon: "Iemand die zich schuilhoudt en daarbij steun krijgt van de bevolking, kan lang ondergedoken blijven. Ik maak soms de vergelijking met heel wat joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn joodse mensen die vier jaar onderdoken, en dat was toch ook een verschrikkelijk regime dat continu naar die mensen op zoek was. En ze hebben ze gelukkig nooit gevonden."

'Choquant'

Haaretz schrijft dat de uitspraak eerst zonder reactie bleef, tot de Antwerpse schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) erover hoorde. "Toen ze me erover vertelden, geloofde ik niet dat het mogelijk was", aldus Marinower in gesprek met de joodse website Regards. "Ik vroeg om de video te zien - en realiseerde me dat Jambon echt die dubieuze vergelijking maakte. Het is ondenkbaar, het is choqant voor al degenen die tijdens de bezetting joden verborgen hielden terwijl ze hun eigen leven riskeerden. Hoe kun je jihadistische misdadigers die zich vandaag verschuilen vergelijken met onschuldige joden die op de vlucht waren voor nazi's?"

"Ik zie eerder gelijkenissen met nazi's die jarenlang onderdoken in Zuid-Amerika", voegde Marinower toe op zijn eigen website.

'De mechaniek'

Haaretz bracht Jambons uitspraak over collaboratie in herinnering. In oktober 2014 zei Jambon in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure dat de collaboratie een fout was, maar dat "de mensen die met de Duitsers collaboreerden, hun redenen hadden". Net als toen heeft Jambon zich ook deze keer geëxcuseerd voor zijn uitspraken. "Ik vergelijk joden niet met terroristen. Ik verwees enkel naar een historisch feit in onze Belgische geschiedenis. Het verbergen van die mensen was iets positiefs. Wat vandaag in Brussel gebeurt, is dat niet. Voor mij draaide het in die uitspraak om de mechaniek van onderduiken", zo liet hij dinsdag via zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck weten aan Het Laatste Nieuws.

(Belga/RR)

Afgelopen zaterdag was minister Jan Jambon te gast in het VTM nieuws, waar hij geïnterviewd werd door Birgit Van Mol. Op de vraag hoe het mogelijk was dat het terreurnetwerk dat achter de aanslagen in Brussel zat, zich lange tijd kon verstoppen in hartje Brussel, antwoordde Jambon: "Iemand die zich schuilhoudt en daarbij steun krijgt van de bevolking, kan lang ondergedoken blijven. Ik maak soms de vergelijking met heel wat joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn joodse mensen die vier jaar onderdoken, en dat was toch ook een verschrikkelijk regime dat continu naar die mensen op zoek was. En ze hebben ze gelukkig nooit gevonden." Haaretz schrijft dat de uitspraak eerst zonder reactie bleef, tot de Antwerpse schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) erover hoorde. "Toen ze me erover vertelden, geloofde ik niet dat het mogelijk was", aldus Marinower in gesprek met de joodse website Regards. "Ik vroeg om de video te zien - en realiseerde me dat Jambon echt die dubieuze vergelijking maakte. Het is ondenkbaar, het is choqant voor al degenen die tijdens de bezetting joden verborgen hielden terwijl ze hun eigen leven riskeerden. Hoe kun je jihadistische misdadigers die zich vandaag verschuilen vergelijken met onschuldige joden die op de vlucht waren voor nazi's?""Ik zie eerder gelijkenissen met nazi's die jarenlang onderdoken in Zuid-Amerika", voegde Marinower toe op zijn eigen website.Haaretz bracht Jambons uitspraak over collaboratie in herinnering. In oktober 2014 zei Jambon in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure dat de collaboratie een fout was, maar dat "de mensen die met de Duitsers collaboreerden, hun redenen hadden". Net als toen heeft Jambon zich ook deze keer geëxcuseerd voor zijn uitspraken. "Ik vergelijk joden niet met terroristen. Ik verwees enkel naar een historisch feit in onze Belgische geschiedenis. Het verbergen van die mensen was iets positiefs. Wat vandaag in Brussel gebeurt, is dat niet. Voor mij draaide het in die uitspraak om de mechaniek van onderduiken", zo liet hij dinsdag via zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck weten aan Het Laatste Nieuws. (Belga/RR)