Aan de vooravond van de tweede verjaardag van de regering-Michel hadt VTM Nieuws-journalist Jan De Meulemeester vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) uitgenodigd in zijn wekelijks debatprogramma.

'Zouden de twee niet beter aan hetzelfde zeel trekken', klonk het vanuit SP.A-hoek al op Twitter in aanloop naar de uitzending.

Doorheen de uitzending leek dat inderdaad wel het plan van beide ministers, die zich zeer vriendelijk voor elkaar toonden, en als het ware schouder aan schouder stonden. In hun poging om de cohesie van de regering-Michel te benadrukken leken ze ook op hun hoede voor al te forse uitspraken.

Over de Nationale Betoging van vandaag zei Jan Jambon dat hij begrip had voor de ongerustheid van de actievoerders. 'Deze regering heeft op korte tijd veel doortastende maatregelen moeten nemen. Het is logisch dat mensen met vragen zitten. Maar we doen wat we moeten doen.'

Kris Peeters, van wie de plannen rond werkbaar werk flink gehekeld werden tijdens de optocht van de vakbonden, keek vooruit naar het overleg met de sociale partners de komende weken. 'Ik heb begrepen dat men een aantal slogans heeft meegenomen over de 38-urenweek, maar het is zonneklaar dat deze regering die niet zal afschaffen, maar wel berekenen, gemiddeld op jaarbasis', herhaalde Peeters de plannen over de geplande flexibilisering.

Beide vices zegden dat ze niet doof willen zijn voor de vraag om meer rechtvaardigheid. Binnen een maand staat een nieuwe begrotingscontrole op het programma, en die belooft opnieuw niet gemakkelijk te worden. CD&V is voorstander van een vermogenswinstbelasting, N-VA is voorzichtiger. Dat bleek ook nu. 'We zullen zien hoe groot die wordt', klonk het afgemeten.

'We moeten de vraag om meer rechtvaardigheid binnen de regering op de juiste manier beantwoorden', stelde Peeters.

'We moeten de techniek vinden om de bovenste 1% aan te pakken, zonder dat dat naar beneden zakt en dat de middenklasse geraakt wordt', klonk het bij Jambon.

'Ik hoop dat het gekibbel achter ons ligt.'

Jambon en Peeters gingen ook samen in het verweer tegen het beeld van het kibbelkabinet, dat al meerdere keren opdook in analyses de afgelopen twee jaar.

'Ik hoop dat het gekibbel achter ons ligt. Want dat is sterk overdreven. We nemen beslissingen over moeilijke zaken', stelde Peeters.

Jambon: 'Er is geen dossier waar we niet binnen een redelijke termijn tot een beslissing zijn gekomen. Een regering moet beslissingen nemen, en uitvoeren. Op dat vlak valt ons niet te verwijten. Er wordt fel gediscussieerd, maar er wordt gewerkt.

Een kip mag kakelen, maar ze moet vooral eieren leggen.'

(JH)

Aan de vooravond van de tweede verjaardag van de regering-Michel hadt VTM Nieuws-journalist Jan De Meulemeester vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) uitgenodigd in zijn wekelijks debatprogramma. 'Zouden de twee niet beter aan hetzelfde zeel trekken', klonk het vanuit SP.A-hoek al op Twitter in aanloop naar de uitzending.Doorheen de uitzending leek dat inderdaad wel het plan van beide ministers, die zich zeer vriendelijk voor elkaar toonden, en als het ware schouder aan schouder stonden. In hun poging om de cohesie van de regering-Michel te benadrukken leken ze ook op hun hoede voor al te forse uitspraken. Over de Nationale Betoging van vandaag zei Jan Jambon dat hij begrip had voor de ongerustheid van de actievoerders. 'Deze regering heeft op korte tijd veel doortastende maatregelen moeten nemen. Het is logisch dat mensen met vragen zitten. Maar we doen wat we moeten doen.' Kris Peeters, van wie de plannen rond werkbaar werk flink gehekeld werden tijdens de optocht van de vakbonden, keek vooruit naar het overleg met de sociale partners de komende weken. 'Ik heb begrepen dat men een aantal slogans heeft meegenomen over de 38-urenweek, maar het is zonneklaar dat deze regering die niet zal afschaffen, maar wel berekenen, gemiddeld op jaarbasis', herhaalde Peeters de plannen over de geplande flexibilisering.Beide vices zegden dat ze niet doof willen zijn voor de vraag om meer rechtvaardigheid. Binnen een maand staat een nieuwe begrotingscontrole op het programma, en die belooft opnieuw niet gemakkelijk te worden. CD&V is voorstander van een vermogenswinstbelasting, N-VA is voorzichtiger. Dat bleek ook nu. 'We zullen zien hoe groot die wordt', klonk het afgemeten.'We moeten de vraag om meer rechtvaardigheid binnen de regering op de juiste manier beantwoorden', stelde Peeters.'We moeten de techniek vinden om de bovenste 1% aan te pakken, zonder dat dat naar beneden zakt en dat de middenklasse geraakt wordt', klonk het bij Jambon.Jambon en Peeters gingen ook samen in het verweer tegen het beeld van het kibbelkabinet, dat al meerdere keren opdook in analyses de afgelopen twee jaar.'Ik hoop dat het gekibbel achter ons ligt. Want dat is sterk overdreven. We nemen beslissingen over moeilijke zaken', stelde Peeters.Jambon: 'Er is geen dossier waar we niet binnen een redelijke termijn tot een beslissing zijn gekomen. Een regering moet beslissingen nemen, en uitvoeren. Op dat vlak valt ons niet te verwijten. Er wordt fel gediscussieerd, maar er wordt gewerkt.Een kip mag kakelen, maar ze moet vooral eieren leggen.'(JH)