Jambon: ‘Als imam Grote Moskee mag blijven, trekken we verblijfsvergunning meteen weer in’

© Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Staatssecretaris Theo Francken trok de verblijfsvergunning van de hoofdimam van de Grote Moskee in Brussel in, maar die ging daartegen in beroep. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is evenwel niet van plan de man in ons land te houden.

Als het van vicepremier Jan Jambon (N-VA) afhangt, zal de imam van de Grote Moskee in Brussel geen kans meer krijgen om in ons land te verblijven. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) kondigde eerder al aan dat hij de verblijfsvergunning van de imam had ingetrokken, nadat uit een rapport van de Staatsveiligheid was gebleken dat de man een aanhanger was van het salafisme, een radicale stroming binnen de islam.

De imam ging evenwel in beroep tegen die beslissing. Op 24 oktober zal de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen samenkomen en later zal ze een oordeel vellen.

Jan Jambon: ‘Krijgt hij gelijk, dan trekken we onmiddellijk zijn verblijfsvergunning opnieuw in, maar dan met een andere motivering. Als hij geen gelijk krijgt, dan gaat hij er direct uit.’

Krijgt hij gelijk, dan trekken we onmiddellijk zijn verblijfsvergunning opnieuw in, maar dan met een andere motivering.

Jan Jambon (N-VA), vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken

Jambon deed de uitspraak op een debat van de studentenvereniging KVHV Antwerpen, waarbij de minister van Binnenlandse Zaken in gesprek ging met jihadexpert Montasser AlDe’emeh.

De minister ging ook in op het bewuste rapport van de Staatsveiligheid. In 2016 was immers al zo’n screening aangevraagd, volgens Jambon nadat hij ‘geruchten over de moskee’ had ontvangen. ‘De Staatsveiligheid heeft toen gezegd: we zien daar geen redenen om te reageren.’ Dit jaar werd opnieuw een rapport aangevraagd, ‘en toen is de analyse aangepast: hij bleek een aanhanger van het salafisme.’

Eerder deze week oordeelde de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart dat de concessie voor de Grote Moskee van Brussel – die via allerlei tussenstructuren gefinancierd wordt vanuit Saoedi-Arabië – opgezegd moet worden.

Minister Jambon begrijpt de oproep, maar waarschuwt ook voor de gevolgen. ‘De grond is 99 jaar in bruikleen gegeven. Maar de gebouwen die er sinds het begin van die bruikleen bij zijn gekomen, moet je wel vergoeden als de concessie stop wordt gezet. Dat bedrag loopt in de miljoenen – geld dat dus ook naar die Saoedische tussenstructuren gaat. Dat wil ik nog eens bekijken.’

Jambon benadrukte wel dat hij vanuit de islamitische gemeenschap positieve signalen ziet, maar vroeg ook om bijkomende stappen te nemen. ‘De overgrote meerderheid van de imams zijn mensen die het goed bedoelen, en ons ook vragen hoe ze kunnen helpen. Wat ik niet begrijp, is dat ze nog geen grote volksvergadering hebben georganiseerd met alle schakeringen van de islam in ons land, om daar samen rond de tafel te zitten.’

Deradicalisering

Tijdens het debat werd ook de strijd tegen IS aangekaart. Wanneer Jambon gevraagd werd of hij geloofde in deradicaliseringsprogramma’s voor teruggekeerde IS-strijders die in Belgische gevangenissen zitten, gaf hij toe dat die volgens hem niet altijd evenveel vooruitzichten bieden. ‘Neen, ik geloof daar niet helemaal in. Iemand die zo ver is gegaan om die gruweldaden te plegen die we in Syrië en Irak zien gebeuren, die kan je niet meer deradicaliseren.’ Daarom is het instrumenteel om hen na hun straf van kort bij te blijven opvolgen met ‘aanklampend beleid’, aldus Jambon.

Lees ook het exclusieve interview van Knack met de imam: ‘Ik ben “misschien” geradicaliseerd. Kan het nog wat vager?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content