Vooral in Antwerpen worden zoveel onderzoeken ingesteld dat de lokale politie momenteel verdrinkt in de dossiers. De laatste tijd heeft de politie zelfs veel dossiers zonder onderzoek moeten terugsturen naar het parket, zodat men die betrokken koppels alvast gewoon laat trouwen.

Intussen werkt het college van procureurs-generaal volop aan een richtlijn om het Antwerpse 'draaiboek' in het hele land toe te passen.

"De voorbije weken werd beweerd dat er in België ruim 7000 schijnhuwelijken werden geblokkeerd of onderzocht", zegt An Rosiers van het VMC. "Maar dat cijfer slaat alleen op de meldingen die de gemeenten sinds 2005 verplicht moeten doen van elk huwelijk met iemand met een precair verblijfsstatuut. Dat zegt niets over de effectieve weigeringen, die slechts in de honderden lopen."

"Ik ben erg bezorgd", aldus nog Rosiers, "want dit cijfer wordt nu gebruikt om de Antwerpse jacht op schijnhuwelijken uit te breiden. Wij willen een aanpassing van de wetgeving."

Risicogroep
Het Antwerpse parket heeft in een vertrouwelijk 'Draaiboek Schijnhuwelijken' precies bepaald hoe streng moet worden opgetreden. Elk huwelijk uit de 'risicogroep' (met precair verblijfsstatuut) moet automatisch worden onderzocht.

Volgens Eddy Meulders, diensthoofd van de burgerlijke stand in Antwerpen, is dat ook nodig: "Bijna elk naar nationaliteit gemengd huwelijk is een risicohuwelijk. Vorig jaar werden er nog 179 geweigerd. Soms wordt ons zelfs gemeld dat koppels nu doelbewust een kind zouden maken om te kunnen trouwen. Soms vermoeden we ook dat moeders daarom hun kind laten erkennen door iemand die niet de vader is."

'Schijnkinderen'
Sinds vorig jaar is er in Antwerpen het burgercomité 'Ik wil A wel', waar zich al 68 gemengde koppels hebben aangemeld die er niet meer in slagen getrouwd te raken. Vaak wonen ze jaren samen of hebben ze al kinderen. Zo lopen er al tientallen 'schijnkinderen' in Antwerpen rond. Rita Vervliet uit Deurna woont zelfs al 12 jaar samen met haar illegale partner en kreeg in februari nog een infarct 'van de stress'.

De koppels klagen ook over schending van de privacy. Zo zouden er grove en intieme vragen gesteld worden. In een door een meisje stiekem opgenomen interview van de Cel Schijnhuwelijken gaat het er erg initimiderend aan toe: 'Don't bullshit with me' en 'Are you stupid!'

Diensthoofd Eddy Meulders: "Dat kan niet en dat mag niet. Maar tot op heden heeft niemand ons die opname laten horen." In Knack staat deze week een transscriptie van het verhoor in kwestie.

(CDS)

Vooral in Antwerpen worden zoveel onderzoeken ingesteld dat de lokale politie momenteel verdrinkt in de dossiers. De laatste tijd heeft de politie zelfs veel dossiers zonder onderzoek moeten terugsturen naar het parket, zodat men die betrokken koppels alvast gewoon laat trouwen. Intussen werkt het college van procureurs-generaal volop aan een richtlijn om het Antwerpse 'draaiboek' in het hele land toe te passen."De voorbije weken werd beweerd dat er in België ruim 7000 schijnhuwelijken werden geblokkeerd of onderzocht", zegt An Rosiers van het VMC. "Maar dat cijfer slaat alleen op de meldingen die de gemeenten sinds 2005 verplicht moeten doen van elk huwelijk met iemand met een precair verblijfsstatuut. Dat zegt niets over de effectieve weigeringen, die slechts in de honderden lopen." "Ik ben erg bezorgd", aldus nog Rosiers, "want dit cijfer wordt nu gebruikt om de Antwerpse jacht op schijnhuwelijken uit te breiden. Wij willen een aanpassing van de wetgeving."RisicogroepHet Antwerpse parket heeft in een vertrouwelijk 'Draaiboek Schijnhuwelijken' precies bepaald hoe streng moet worden opgetreden. Elk huwelijk uit de 'risicogroep' (met precair verblijfsstatuut) moet automatisch worden onderzocht. Volgens Eddy Meulders, diensthoofd van de burgerlijke stand in Antwerpen, is dat ook nodig: "Bijna elk naar nationaliteit gemengd huwelijk is een risicohuwelijk. Vorig jaar werden er nog 179 geweigerd. Soms wordt ons zelfs gemeld dat koppels nu doelbewust een kind zouden maken om te kunnen trouwen. Soms vermoeden we ook dat moeders daarom hun kind laten erkennen door iemand die niet de vader is."'Schijnkinderen'Sinds vorig jaar is er in Antwerpen het burgercomité 'Ik wil A wel', waar zich al 68 gemengde koppels hebben aangemeld die er niet meer in slagen getrouwd te raken. Vaak wonen ze jaren samen of hebben ze al kinderen. Zo lopen er al tientallen 'schijnkinderen' in Antwerpen rond. Rita Vervliet uit Deurna woont zelfs al 12 jaar samen met haar illegale partner en kreeg in februari nog een infarct 'van de stress'.De koppels klagen ook over schending van de privacy. Zo zouden er grove en intieme vragen gesteld worden. In een door een meisje stiekem opgenomen interview van de Cel Schijnhuwelijken gaat het er erg initimiderend aan toe: 'Don't bullshit with me' en 'Are you stupid!' Diensthoofd Eddy Meulders: "Dat kan niet en dat mag niet. Maar tot op heden heeft niemand ons die opname laten horen." In Knack staat deze week een transscriptie van het verhoor in kwestie.(CDS)