"Dat is veel", zeggen de centra, maar toch roepen ze ouders en leerlingen op niet te twijfelen om bij hun CLB aan te kloppen. "Want wie erover praat, krijgt hulp. En hoe sneller hoe beter."

De Vlaamse week tegen pesten start vrijdag met als thema "Horen, zien en SPREKEN ! ". De Centra voor Leerlingenbegeleiding zetten in een mededeling enkele cijfers op een rij. Jaarlijks worden naar schatting 30.000 jongeren regelmatig gepest. Voor 7.190 van hen kwam een CLB vorig schooljaar op een of andere manier tussen. In 76 procent van de gevallen gaat het om leerlingen tussen 10 en 16 jaar oud, 37 procent is tussen 13 en 15 jaar.

De centra geven informatie, advies en kortdurende begeleidingen. De gesprekken worden niet altijd met de leerling zelf gevoerd, maar ook met ouders of met de klasgroep, of met de leerkracht of zorgcoördinator, zodat die ondersteuning krijgen om met de pestsituatie om te gaan.

Ook de pesters zelf en hun ouders kunnen bij het CLB terecht. "Samen gaan we op zoek naar hoe we de situatie kunnen verbeteren." Vertrouwen is daarbij "belangrijk". Het CLB werkt onafhankelijk van de school en de medewerkers hebben beroepsgeheim. De Vlaamse week tegen pesten start traditioneel met de uitreiking van de Pesten-Dat-Kan-Niet! -prijs. Die gaat dit jaar naar de Openluchtschool Sint-Lutgardis in Brasschaat. (BELGA/CV)

"Dat is veel", zeggen de centra, maar toch roepen ze ouders en leerlingen op niet te twijfelen om bij hun CLB aan te kloppen. "Want wie erover praat, krijgt hulp. En hoe sneller hoe beter." De Vlaamse week tegen pesten start vrijdag met als thema "Horen, zien en SPREKEN ! ". De Centra voor Leerlingenbegeleiding zetten in een mededeling enkele cijfers op een rij. Jaarlijks worden naar schatting 30.000 jongeren regelmatig gepest. Voor 7.190 van hen kwam een CLB vorig schooljaar op een of andere manier tussen. In 76 procent van de gevallen gaat het om leerlingen tussen 10 en 16 jaar oud, 37 procent is tussen 13 en 15 jaar. De centra geven informatie, advies en kortdurende begeleidingen. De gesprekken worden niet altijd met de leerling zelf gevoerd, maar ook met ouders of met de klasgroep, of met de leerkracht of zorgcoördinator, zodat die ondersteuning krijgen om met de pestsituatie om te gaan. Ook de pesters zelf en hun ouders kunnen bij het CLB terecht. "Samen gaan we op zoek naar hoe we de situatie kunnen verbeteren." Vertrouwen is daarbij "belangrijk". Het CLB werkt onafhankelijk van de school en de medewerkers hebben beroepsgeheim. De Vlaamse week tegen pesten start traditioneel met de uitreiking van de Pesten-Dat-Kan-Niet! -prijs. Die gaat dit jaar naar de Openluchtschool Sint-Lutgardis in Brasschaat. (BELGA/CV)