Hoewel het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer elk jaar daalt, blijft het aantal ongevallen jaar na jaar stijgen. In 2010 telde verzekeringskoepel Assuralia 377.500 ongevallen met personenwagens, tegenover 313.000 in 2003. Volgens het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen is er bij 9 procent van de ongevallen sprake van regenweer, terwijl het slechts 6 procent van de tijd regent. Dat meldt Touring in een persbericht.

De mobiliteitsorganisatie pleit voor meer sensibilisering. "Het moet blijvend benadrukt worden dat bestuurders bij regen hun rijgedrag moeten aanpassen", aldus woordvoerder Danny Smagghe. "Volgens onderzoek
is regen de enige weerfactor die een rol speelt in de stijging van het aantal ongevallen met blikschade. Onaangepast rijgedrag en slecht zichtbare infrastructuur zijn daarvan de oorzaken. De vele ongevallen zonder slachtoffers veroorzaken vaak enorm veel files."

De organisatie meent dat chauffeurs hun rijgedrag onvoldoende aanpassen bij regenweer. "Daarvoor is meer sensibilisering nodig. Bij regen kan het zicht immers verminderen tot 50 meter. Tal van automobilisten besparen immers op het vernieuwen van de banden. De remafstand op een nat wegdek is al groter, maar met versleten banden wordt dat er alleen maar slechter op. Ook tijdens de rijopleiding moet geoefend worden op rijden en manoeuvreren bij slecht weer."

Daarnaast vraagt Touring dat er maatregelen worden genomen die de automobilist helpen als het regent. "De infrastructuur is de voorbije 10 jaar al verbeterd", zegt Smagghe. "Daarnaast is de verkeersveiligheid verhoogd door onder meer snelheid- en alcoholcontroles en beter beschermende auto's." (Belga/SD)

Hoewel het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer elk jaar daalt, blijft het aantal ongevallen jaar na jaar stijgen. In 2010 telde verzekeringskoepel Assuralia 377.500 ongevallen met personenwagens, tegenover 313.000 in 2003. Volgens het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen is er bij 9 procent van de ongevallen sprake van regenweer, terwijl het slechts 6 procent van de tijd regent. Dat meldt Touring in een persbericht. De mobiliteitsorganisatie pleit voor meer sensibilisering. "Het moet blijvend benadrukt worden dat bestuurders bij regen hun rijgedrag moeten aanpassen", aldus woordvoerder Danny Smagghe. "Volgens onderzoek is regen de enige weerfactor die een rol speelt in de stijging van het aantal ongevallen met blikschade. Onaangepast rijgedrag en slecht zichtbare infrastructuur zijn daarvan de oorzaken. De vele ongevallen zonder slachtoffers veroorzaken vaak enorm veel files." De organisatie meent dat chauffeurs hun rijgedrag onvoldoende aanpassen bij regenweer. "Daarvoor is meer sensibilisering nodig. Bij regen kan het zicht immers verminderen tot 50 meter. Tal van automobilisten besparen immers op het vernieuwen van de banden. De remafstand op een nat wegdek is al groter, maar met versleten banden wordt dat er alleen maar slechter op. Ook tijdens de rijopleiding moet geoefend worden op rijden en manoeuvreren bij slecht weer." Daarnaast vraagt Touring dat er maatregelen worden genomen die de automobilist helpen als het regent. "De infrastructuur is de voorbije 10 jaar al verbeterd", zegt Smagghe. "Daarnaast is de verkeersveiligheid verhoogd door onder meer snelheid- en alcoholcontroles en beter beschermende auto's." (Belga/SD)