Een week na de actie tegen terreurverdachten in Verviers, geeft het hoofd van de Belgische staatsveiligheid, Jaak Raes, het eerste interview sinds zijn aantreden.

"Net als iedereen moeten wij besparen. Maar of dat in de huidige context verantwoord is, betwijfel ik", zegt hij in De Standaard. Na de actie in Verviers draait het personeel bij staatsveiligheid overuren. "We mogen niet naïef zijn: als je een groepering treft, kun je ook weerwraak verwachten. Het is best mogelijk dat er in ons land nog cellen van dezelfde organisatie actief zijn. Die slapende cellen van terroristen bestaan echt. Daarom zijn we nu extra scherp", zegt Raes.

101 teruggekeerde strijders

Raes meent dat er nood is aan een 'Belgische islam'. Met in ons land gevormde imams en moskeeën die autooom functioneren van buitenlandse staatsinterventie zou volgens hem radicalisering kunnen worden tegengegaan.

Raes laat ook nog weten dat de Belgische veiligheidsdiensten weet hebben van 101 teruggekeerde strijders. "Een derde van hen schatten wij in als een risico. Maar het is uiteraard niet simpel om de gevaarlijken van de ongvaarlijken te scheiden. En hen allemaal continu volgen, is onmogelijk", luidt het. (Belga/TE)

Een week na de actie tegen terreurverdachten in Verviers, geeft het hoofd van de Belgische staatsveiligheid, Jaak Raes, het eerste interview sinds zijn aantreden. "Net als iedereen moeten wij besparen. Maar of dat in de huidige context verantwoord is, betwijfel ik", zegt hij in De Standaard. Na de actie in Verviers draait het personeel bij staatsveiligheid overuren. "We mogen niet naïef zijn: als je een groepering treft, kun je ook weerwraak verwachten. Het is best mogelijk dat er in ons land nog cellen van dezelfde organisatie actief zijn. Die slapende cellen van terroristen bestaan echt. Daarom zijn we nu extra scherp", zegt Raes. Raes meent dat er nood is aan een 'Belgische islam'. Met in ons land gevormde imams en moskeeën die autooom functioneren van buitenlandse staatsinterventie zou volgens hem radicalisering kunnen worden tegengegaan. Raes laat ook nog weten dat de Belgische veiligheidsdiensten weet hebben van 101 teruggekeerde strijders. "Een derde van hen schatten wij in als een risico. Maar het is uiteraard niet simpel om de gevaarlijken van de ongvaarlijken te scheiden. En hen allemaal continu volgen, is onmogelijk", luidt het. (Belga/TE)