'België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo'n giftige antisemitische vertoning toe te laten', zo schrijft hij nog.

Aalst Carnaval was vorig jaar in opspraak gekomen omdat op een praalwagen Joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Katz heeft bij zijn mededeling op Twitter ook een foto van de omstreden praalwagen geplaatst.

Na de editie van vorig jaar was er niet alleen kritiek gekomen van de Joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos. In december schrapte de VN-organisatie het evenement van de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Katz had dat toen al toegejuicht als een 'morele beslissing gebaseerd op principes'.

Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme hadden woensdag in een open brief ook al duidelijk gemaakt dat ze zich 'grote zorgen" maken om het evenement. Ze riepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen, "zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft'.

Als gevolg van de ophef wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan Joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen.

Demir heeft begrip voor negatieve reacties

Vlaams minister Zuhal Demir, onder meer bevoegd voor Justitie en Handhaving, stelt begrip te hebben voor de negatieve reacties op de karikaturen van Joden die meegedragen worden tijdens de carnaval van Aalst. Dat blijkt uit haar antwoord op een schriftelijke vraag van Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).

'Carnaval, en zeker het carnaval in Aalst, is traditioneel een feest waar met alles en iedereen gelachen wordt. Ik wil hier dan ook niet meer achter zoeken dan dat', aldus Demir die anderzijds echter 'ook goed begrijpt dat bepaalde beelden, los van de intentie waarmee men die rond draagt, ook op een bepaalde manier ontvangen worden'.

Dat laatste is volgens haar zeker het geval wanneer het gaat om de Joodse poppen in de carnaval van Aalst, die Demir omschrijft 'als karikaturen die in het verleden doelbewust zijn gebruikt en misbruikt, en die mee hebben geleid tot één van de ergste misdaden tegen de mensheid in de geschiedenis'. 'Dat moeten we ook durven erkennen', aldus de minister.

'België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo'n giftige antisemitische vertoning toe te laten', zo schrijft hij nog.Aalst Carnaval was vorig jaar in opspraak gekomen omdat op een praalwagen Joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Katz heeft bij zijn mededeling op Twitter ook een foto van de omstreden praalwagen geplaatst. Na de editie van vorig jaar was er niet alleen kritiek gekomen van de Joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos. In december schrapte de VN-organisatie het evenement van de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Katz had dat toen al toegejuicht als een 'morele beslissing gebaseerd op principes'. Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme hadden woensdag in een open brief ook al duidelijk gemaakt dat ze zich 'grote zorgen" maken om het evenement. Ze riepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen, "zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft'. Als gevolg van de ophef wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan Joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen.Vlaams minister Zuhal Demir, onder meer bevoegd voor Justitie en Handhaving, stelt begrip te hebben voor de negatieve reacties op de karikaturen van Joden die meegedragen worden tijdens de carnaval van Aalst. Dat blijkt uit haar antwoord op een schriftelijke vraag van Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). 'Carnaval, en zeker het carnaval in Aalst, is traditioneel een feest waar met alles en iedereen gelachen wordt. Ik wil hier dan ook niet meer achter zoeken dan dat', aldus Demir die anderzijds echter 'ook goed begrijpt dat bepaalde beelden, los van de intentie waarmee men die rond draagt, ook op een bepaalde manier ontvangen worden'. Dat laatste is volgens haar zeker het geval wanneer het gaat om de Joodse poppen in de carnaval van Aalst, die Demir omschrijft 'als karikaturen die in het verleden doelbewust zijn gebruikt en misbruikt, en die mee hebben geleid tot één van de ergste misdaden tegen de mensheid in de geschiedenis'. 'Dat moeten we ook durven erkennen', aldus de minister.