Islamitisch bankieren is wereldwijd aan een sterke opmars bezig. De gemiddelde groei van de markt lag in de voorbije jaren rond de 15 procent en tijdens de financiële crisis bleef de sector het goed doen.

Dat blijkt uit een studie van Robin Roose, Master Handelswetenschappen aan de Hogeschool Gent. Volgens Roose, die met zijn scriptie deelnam aan de Vlaamse scriptieprijs 2009, bestaat er in Vlaanderen ook een vraag naar het banksysteem.

Bankieren volgens de sharia

'Islamitisch bankieren is bankieren conform de sharia, de islamitische wetgeving', legt Roose uit. 'De Koran verbiedt immers het gebruik van intrest of riba en moslims wordt sterk afgeraden om te beleggen in onder andere tabak en wapenhandel. Beleggen in alcohol is strikt verboden.'

Volgens de studie is islamitisch bankieren in Vlaanderen vandaag nog onbestaande. Nochtans is er wel degelijk vraag naar, zeker in grootsteden als Antwerpen of Brussel. Al weten volgens Roose 'veel Vlaamse moslims nog niet dat er zoiets als islamitisch bankieren bestaat'.

Ook niet-moslims

Verder staat in de studie ook te lezen dat tijdens het rampzalige beursjaar 2008 de shariaconforme aandelen een stuk minder te lijden hadden onder de crisis dan de klassieke aandelen. Geen enkele islamitische bank ging toen failliet of had overheidshulp nodig. Ook niet-moslims blijken mede daardoor interesse te tonen voor islamitisch bankieren. 'Sommige mensen willen ethischer beleggen en zien het banksysteem bovendien als een minder risicovol alternatief', besluit Roose.

Tanguy Laudelout

Lees de volledige scriptie hier
www.scriptieprijs.be

Islamitisch bankieren is wereldwijd aan een sterke opmars bezig. De gemiddelde groei van de markt lag in de voorbije jaren rond de 15 procent en tijdens de financiële crisis bleef de sector het goed doen.Dat blijkt uit een studie van Robin Roose, Master Handelswetenschappen aan de Hogeschool Gent. Volgens Roose, die met zijn scriptie deelnam aan de Vlaamse scriptieprijs 2009, bestaat er in Vlaanderen ook een vraag naar het banksysteem. Bankieren volgens de sharia 'Islamitisch bankieren is bankieren conform de sharia, de islamitische wetgeving', legt Roose uit. 'De Koran verbiedt immers het gebruik van intrest of riba en moslims wordt sterk afgeraden om te beleggen in onder andere tabak en wapenhandel. Beleggen in alcohol is strikt verboden.' Volgens de studie is islamitisch bankieren in Vlaanderen vandaag nog onbestaande. Nochtans is er wel degelijk vraag naar, zeker in grootsteden als Antwerpen of Brussel. Al weten volgens Roose 'veel Vlaamse moslims nog niet dat er zoiets als islamitisch bankieren bestaat'. Ook niet-moslims Verder staat in de studie ook te lezen dat tijdens het rampzalige beursjaar 2008 de shariaconforme aandelen een stuk minder te lijden hadden onder de crisis dan de klassieke aandelen. Geen enkele islamitische bank ging toen failliet of had overheidshulp nodig. Ook niet-moslims blijken mede daardoor interesse te tonen voor islamitisch bankieren. 'Sommige mensen willen ethischer beleggen en zien het banksysteem bovendien als een minder risicovol alternatief', besluit Roose. Tanguy Laudelout Lees de volledige scriptie hier www.scriptieprijs.be