Achter de dreiging van een terreuraanslag in München op oudejaarsavond, zou Islamitische Staat (IS) zitten. Dat verklaarde de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) in de nacht van donderdag op vrijdag op een persconferentie. Volgens de politiechef in München, Hubertus Andrä, wilde men een zelfmoordaanslag plegen in een treinstation. Er is sprake van vijf tot zeven daders. De mannen achter de vermoedelijke aanslag zouden Syriërs of Irakezen zijn

De Duitse inlichtingendiensten hebben de politie op oudejaar ingelicht, na informatie van een bevriende inlichtingendienst, aldus Herrmann. "De concrete aanwijzingen deze avond kwamen van één bron", luidde het. Politiepatrouilles en zoekacties vonden echter geen verdere aanwijzingen of verdachten, waardoor de informatie dus niet kon worden hard gemaakt. "Maar de aanwijzingen van de bevriende inlichtingendienst waren zo ernstig, dat ze niet konden worden genegeerd", zegt Herrmann.

Volgens hem was het dan ook correct om de nodige maatregelen te nemen. Twee stations in München werden ontruimd en de bevolking werd opgeroepen grote massa's te vermijden. De beoordeling van de risico's was naar verluidt vergelijkbaar met die in Hannover enkele weken geleden, waar toen op het laatste moment de vriendschappelijke interland tussen Duitsland en Nederland werd afgelast uit vrees voor een aanslag.

De toestand in München is na middernacht opnieuw wat minder gespannen, zegt politiechef Andrä. Er werden zo'n 550 politiemensen ingezet.

De terreurdreiging ging later op nieuwjaarsdag opnieuw naar het niveau "van voor de dreiging voor aanslagen" tijdens oudejaarsavond gebracht. De zegt de lokale politie vrijdagmiddag. Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann is er geen concrete dreiging meer voor een aanslag in de hoofdstad van Beieren

(Belga/JH)

Achter de dreiging van een terreuraanslag in München op oudejaarsavond, zou Islamitische Staat (IS) zitten. Dat verklaarde de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) in de nacht van donderdag op vrijdag op een persconferentie. Volgens de politiechef in München, Hubertus Andrä, wilde men een zelfmoordaanslag plegen in een treinstation. Er is sprake van vijf tot zeven daders. De mannen achter de vermoedelijke aanslag zouden Syriërs of Irakezen zijnDe Duitse inlichtingendiensten hebben de politie op oudejaar ingelicht, na informatie van een bevriende inlichtingendienst, aldus Herrmann. "De concrete aanwijzingen deze avond kwamen van één bron", luidde het. Politiepatrouilles en zoekacties vonden echter geen verdere aanwijzingen of verdachten, waardoor de informatie dus niet kon worden hard gemaakt. "Maar de aanwijzingen van de bevriende inlichtingendienst waren zo ernstig, dat ze niet konden worden genegeerd", zegt Herrmann. Volgens hem was het dan ook correct om de nodige maatregelen te nemen. Twee stations in München werden ontruimd en de bevolking werd opgeroepen grote massa's te vermijden. De beoordeling van de risico's was naar verluidt vergelijkbaar met die in Hannover enkele weken geleden, waar toen op het laatste moment de vriendschappelijke interland tussen Duitsland en Nederland werd afgelast uit vrees voor een aanslag. De toestand in München is na middernacht opnieuw wat minder gespannen, zegt politiechef Andrä. Er werden zo'n 550 politiemensen ingezet. De terreurdreiging ging later op nieuwjaarsdag opnieuw naar het niveau "van voor de dreiging voor aanslagen" tijdens oudejaarsavond gebracht. De zegt de lokale politie vrijdagmiddag. Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann is er geen concrete dreiging meer voor een aanslag in de hoofdstad van Beieren (Belga/JH)