Opgelet: dit artikel dateert van augustus 2015

Het Laatste Nieuws brengt het bericht.

De dreigboodschap zou zijn ingesproken door de Antwerpse Syriëstrijder Abdellah Nouamane (20), die lid was van Sharia4Belgium en in juni 2013 naar Syrië vertrok, er eerst vocht namens Al-Nusra en later voor Islamitische Staat.

"Dit is geen bedreiging of wat dom gepraat", zo begint de boodschap. "Dit is een oorlogsverklaring en de plannen zijn al gesmeed. Alles gaat de lucht in in België. Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen, winkelstraten, discotheken... Alle plaatsen waar ongelovigen zijn. Wij houden geen rekening meer met al het gepraat over onschuldige slachtoffers. Alle ongelovigen worden vermoord. We doden hen zoals zij ons doden. Begrepen?"

"Geen gepraat meer. Daarvoor is het te laat. De komende dagen, weken, maanden en jaren zal er alleen maar terreur zijn in jullie wijken, jullie straten, jullie huizen en jullie slaapkamers. De broeders zullen alles doen om de ongelovigen te terroriseren en ze staan binnenkort in Europa."

De boodschap richt zich ook uitdrukkelijk tot moslimjongeren in België. "Jullie zijn de slapende leeuwen die moeten ontwaken en elke ongelovige op straat afslachten".

'Koude rillingen'

Het dreigement werd niet gepost op sociale media maar via WhatsApp verstuurd naar jihadspecialist Montasser AlDe'emeh, die zowel ouders van Syrië-strijders als teruggekeerden begeleidt. "Het is wel duidelijk dat deze man niet voor zichzelf spreekt, maar in naam van een grotere groep", oordeelt Montasser in de krant. "Dit bezorgt mij koudere rillingen dan de wreedste video van een onthoofding."

De boodschapper lijkt in contact te staan met de entourage van Abdelhamid Abaaoud, de Brusselse Syriëstrijder die beschouwd wordt als het brein achter het terreurcomplot dat werd verijdeld in Verviers.

Montasser AlDe'emeh, .
Montasser AlDe'emeh © .

Voor zijn onderzoek naar de beweegredenen van Syrië-strijders trok Montasser AlDe'emeh vorig jaar zelf naar het front en hij houdt contact met Vlaamse jihadisten daar. "Het was een van hen die mij de boodschap van Nouamane bezorgde met de uitdrukkelijke vraag om die naar buiten te brengen. Ik heb daarover getwijfeld, maar toch besloten om het te doen."

AlDe'emeh zegt zeker te zijn dat een meerderheid onder de Belgische moslims absoluut geen oren naar de boodschap heeft. "Maar de kans is reëel dat enkelingen wel naar geweld zullen grijpen en daarom wil ik duidelijk maken wat IS hiermee beoogt."

Haat zaaien

"IS heeft niet liever dan dat de moslimhaat oplaait, dat er varkenskoppen naar moskeeën worden gegooid of dat die zelfs in brand worden gestoken. Zo kan ze westerse moslims vertellen dat zij hier niet veilig zijn en ze beter ook vertrekken naar het kalifaat. Eigenlijk zijn islamhaters objectieve bondgenoten van IS."

Voor hij ze toegestuurd kreeg was Montasser over de dreigboodschap ingelicht door de moeder van Abdellah Nouamane. "Zij is kapot van wat haar zoon verkondigt, dat wil ik onderstrepen".

(Belga/RR)

Het Laatste Nieuws brengt het bericht.De dreigboodschap zou zijn ingesproken door de Antwerpse Syriëstrijder Abdellah Nouamane (20), die lid was van Sharia4Belgium en in juni 2013 naar Syrië vertrok, er eerst vocht namens Al-Nusra en later voor Islamitische Staat. "Dit is geen bedreiging of wat dom gepraat", zo begint de boodschap. "Dit is een oorlogsverklaring en de plannen zijn al gesmeed. Alles gaat de lucht in in België. Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen, winkelstraten, discotheken... Alle plaatsen waar ongelovigen zijn. Wij houden geen rekening meer met al het gepraat over onschuldige slachtoffers. Alle ongelovigen worden vermoord. We doden hen zoals zij ons doden. Begrepen?""Geen gepraat meer. Daarvoor is het te laat. De komende dagen, weken, maanden en jaren zal er alleen maar terreur zijn in jullie wijken, jullie straten, jullie huizen en jullie slaapkamers. De broeders zullen alles doen om de ongelovigen te terroriseren en ze staan binnenkort in Europa." De boodschap richt zich ook uitdrukkelijk tot moslimjongeren in België. "Jullie zijn de slapende leeuwen die moeten ontwaken en elke ongelovige op straat afslachten". Het dreigement werd niet gepost op sociale media maar via WhatsApp verstuurd naar jihadspecialist Montasser AlDe'emeh, die zowel ouders van Syrië-strijders als teruggekeerden begeleidt. "Het is wel duidelijk dat deze man niet voor zichzelf spreekt, maar in naam van een grotere groep", oordeelt Montasser in de krant. "Dit bezorgt mij koudere rillingen dan de wreedste video van een onthoofding."De boodschapper lijkt in contact te staan met de entourage van Abdelhamid Abaaoud, de Brusselse Syriëstrijder die beschouwd wordt als het brein achter het terreurcomplot dat werd verijdeld in Verviers.Voor zijn onderzoek naar de beweegredenen van Syrië-strijders trok Montasser AlDe'emeh vorig jaar zelf naar het front en hij houdt contact met Vlaamse jihadisten daar. "Het was een van hen die mij de boodschap van Nouamane bezorgde met de uitdrukkelijke vraag om die naar buiten te brengen. Ik heb daarover getwijfeld, maar toch besloten om het te doen."AlDe'emeh zegt zeker te zijn dat een meerderheid onder de Belgische moslims absoluut geen oren naar de boodschap heeft. "Maar de kans is reëel dat enkelingen wel naar geweld zullen grijpen en daarom wil ik duidelijk maken wat IS hiermee beoogt." "IS heeft niet liever dan dat de moslimhaat oplaait, dat er varkenskoppen naar moskeeën worden gegooid of dat die zelfs in brand worden gestoken. Zo kan ze westerse moslims vertellen dat zij hier niet veilig zijn en ze beter ook vertrekken naar het kalifaat. Eigenlijk zijn islamhaters objectieve bondgenoten van IS."Voor hij ze toegestuurd kreeg was Montasser over de dreigboodschap ingelicht door de moeder van Abdellah Nouamane. "Zij is kapot van wat haar zoon verkondigt, dat wil ik onderstrepen". (Belga/RR)