De gemiddelde Belgische Syriëstrijder is 23 jaar en wordt via sociale media gerekruteerd door iemand die daar vele duizenden euro's voor opstrijkt. Slechts één op de vier keert terug naar ons land, blijkt uit een nieuw VN-rapport waarover Het Nieuwsblad op Zondag bericht.

Volgens de VN-werkgroep zijn er de afgelopen vijf jaar ongeveer 500 jongeren vanuit België naar Irak en Syrië vertrokken. Dat cijfer is onder meer gebaseerd op gesprekken met politie, gerecht en deskundigen.

De VN-werkgroep becijferde dat er tussen 2010 en vandaag 128 van de zogenaamde Syriëstrijders teruggekeerd zijn naar ons land. Sommigen van hen zitten in de cel, anderen proberen hun 'westeres' leven opnieuw op te bouwen. Vast staat dat 77 landgenoten overleden zijn aan het Syrische oorlogsfront.

Nu blijkt dat het ronselen van jongeren het afgelopen jaar vooral door informele netwerken van vrienden en familie en de sociale media is gebeurd.

Experts hebben vastgesteld dat er bovendien wel wat geld te verdienen valt met het ronselen voor de Islamitische Staat. Vrienden en familie uit Syrië, die zich al eerder aansloten bij IS, krijgen naar verluidt tot 9.000 euro per Belgische Syriëstrijder aangeboden. Emigratie naar het oorlogsgebied is big business, klinkt het. (NB/BO)

De gemiddelde Belgische Syriëstrijder is 23 jaar en wordt via sociale media gerekruteerd door iemand die daar vele duizenden euro's voor opstrijkt. Slechts één op de vier keert terug naar ons land, blijkt uit een nieuw VN-rapport waarover Het Nieuwsblad op Zondag bericht.Volgens de VN-werkgroep zijn er de afgelopen vijf jaar ongeveer 500 jongeren vanuit België naar Irak en Syrië vertrokken. Dat cijfer is onder meer gebaseerd op gesprekken met politie, gerecht en deskundigen.De VN-werkgroep becijferde dat er tussen 2010 en vandaag 128 van de zogenaamde Syriëstrijders teruggekeerd zijn naar ons land. Sommigen van hen zitten in de cel, anderen proberen hun 'westeres' leven opnieuw op te bouwen. Vast staat dat 77 landgenoten overleden zijn aan het Syrische oorlogsfront.Nu blijkt dat het ronselen van jongeren het afgelopen jaar vooral door informele netwerken van vrienden en familie en de sociale media is gebeurd.Experts hebben vastgesteld dat er bovendien wel wat geld te verdienen valt met het ronselen voor de Islamitische Staat. Vrienden en familie uit Syrië, die zich al eerder aansloten bij IS, krijgen naar verluidt tot 9.000 euro per Belgische Syriëstrijder aangeboden. Emigratie naar het oorlogsgebied is big business, klinkt het. (NB/BO)