De radiospot zorgt vooral in Franstalig België voor commotie. Daar wordt aanstoot genomen aan het verhaal van het schaap, dat op de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zou gebaseerd zijn. De spot zou ook stigmatiserend zijn voor de moslimgemeenschap.

Stigmatiserend voor Joodse gemeenschap en moslims.

De Franstalige minister van Gelijke Kansen Fadila Laanan stelt zelfs mogelijke gerechtelijke stappen in het vooruitzicht . Ze werd ondervraagd over de campagne door parlementsleden Jean-François Istasse (PS) en Julie De Groote (cdH). Volgens Laanan is de campagne inderdaad stigmatiserend voor de Joodse gemeenschap en de moslims. Eerst wordt echter advies ingewonnen bij het CGKR.

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) heeft zich al uitgesproken over het spotje en de Jury oordeelt dat het geen racistische of denigrerende uitlatingen bevat. Het orgaan is wel van mening "dat deze campagne choquerend kan zijn voor een deel van het publiek, dat het risico loopt een verband te leggen met de deportaties en uitroeiingen van bepaalde etnische groepen". De Jury heeft een "advies van voorbehoud" geformuleerd, dat "een beroep doet op de verantwoordelijkheid van de adverteerder".

Niet meer achter zoeken

GAIA zelf reageert verbouwereerd op de hetze. "Het enige dat wij gedaan hebben, is het verhaal vertellen vanuit het standpunt van een schaap", zegt directeur Ann De Greef. "Meer moet je daar niet achter zoeken. De spot is bovendien volledig gericht op de politici, want de publieke opinie is het al met ons eens."

GAIA vermoedt een georkestreerde beschadigingsoperatie. (Belga/TE)

De radiospot zorgt vooral in Franstalig België voor commotie. Daar wordt aanstoot genomen aan het verhaal van het schaap, dat op de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zou gebaseerd zijn. De spot zou ook stigmatiserend zijn voor de moslimgemeenschap.De Franstalige minister van Gelijke Kansen Fadila Laanan stelt zelfs mogelijke gerechtelijke stappen in het vooruitzicht . Ze werd ondervraagd over de campagne door parlementsleden Jean-François Istasse (PS) en Julie De Groote (cdH). Volgens Laanan is de campagne inderdaad stigmatiserend voor de Joodse gemeenschap en de moslims. Eerst wordt echter advies ingewonnen bij het CGKR.De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) heeft zich al uitgesproken over het spotje en de Jury oordeelt dat het geen racistische of denigrerende uitlatingen bevat. Het orgaan is wel van mening "dat deze campagne choquerend kan zijn voor een deel van het publiek, dat het risico loopt een verband te leggen met de deportaties en uitroeiingen van bepaalde etnische groepen". De Jury heeft een "advies van voorbehoud" geformuleerd, dat "een beroep doet op de verantwoordelijkheid van de adverteerder".GAIA zelf reageert verbouwereerd op de hetze. "Het enige dat wij gedaan hebben, is het verhaal vertellen vanuit het standpunt van een schaap", zegt directeur Ann De Greef. "Meer moet je daar niet achter zoeken. De spot is bovendien volledig gericht op de politici, want de publieke opinie is het al met ons eens."GAIA vermoedt een georkestreerde beschadigingsoperatie. (Belga/TE)