Is de aantreding van Filip als koning ongrondwettig?

Enkele juristen stellen dat de aantreding van Filip als koning ongrondwettig is.

Advocaat Jan Ghysels is een van de juristen die beweert dat de aantreding van Filip als koning ongrondwettig is. ‘De Belgische grondwet staat niet toe dat een regerende koning zijn troon verlaat en zijn rol doorgeeft aan een opvolger’, zegt hij in de krant De Standaard.

“Hoewel dit niet de eerste keer is dat een levende koning afstand neemt van de troon, denk maar aan Leopold III en Boudewijn, kan dit grondwettelijk gezien niet. In 1950 was een speciale wet nodig om dat te regelen en vandaag is zo’n wet eigenlijk opnieuw nodig”, zegt Jan Ghysels advocaat en wetenschappelijk medewerker van de Universiteit Gent.

De jurist benadrukt dat zonder zo’n wet de rechtbank alle daden en beslissingen van de nieuwe koning zou kunnen aanvechten.

Halfuur zonder koning

Emmanuel Vandenboscche grondwetspecialist van de VUB geeft toe dat de juristen gelijk hebben. Maar hij ziet geen graten in de troonswisseling zoals die op 21 juli geregeld wordt. “Het parlement aanvaardt de eedaflegging. Het land zit slechts een halfuurtje zonder koning. Het moment tussen de abdicatie van Albert en de eedaflegging van Filip.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content