De afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont is op weg naar Brussel. Hij zou er ontmoetingen hebben met 'Vlaamse leiders' en advocaten, maar niemand voelt zich geroepen om on the record te spreken.

Op federaal niveau blijven de lippen voorlopig stevig op elkaar. Bij het kabinet van premier Charles Michel wil niemand commentaar kwijt over het bezoek van Puigdemont, al zorgt de situatie wel voor de nodige spanning. Afgelopen weekend al moest Michel staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op het matje roepen nadat hij gesuggereerd had dat Puigdemont politiek asiel zou kunnen aanvragen in België.

Ook bij vicepremier Jan Jambon (N-VA) zegt men nergens van te weten, al erkent zijn woordvoerder dat de zaak voor Jambon extra gevoelig ligt. Begin vorig jaar antwoordde Jambon op de vraag of Catalonië een val van de regering waard was: 'Wij kunnen in deze onze geloofwaardigheid niet op het spel zetten.' Als minister heeft Jambon die uitspraak echter nooit meer herhaald, in de wetenschap dat hij als minister ook spreekt voor de federale regering. Ook vandaag wil hij niet op de zaken vooruitlopen. 'Die vraag is momenteel niet aan de orde. Iedereen weet waar het hart van de vicepremier ligt,' zegt Jambons woordvoerder, 'maar het enige moment dat ertoe doet, is het moment waarop de Belgische regering een beslissing zal of zou moeten nemen.'

Over de uitspraken van Theo Francken wil het kabinet-Jambon evenmin veel kwijt, ook al is Francken als staatssecretaris toegevoegd aan Binnenlandse Zaken en valt hij dus onder de politieke voogdij van Jambon. 'Wat erover gezegd moet worden, is gezegd,' klinkt het. 'Strikt genomen heeft de heeft de staatssecretaris enkel geantwoord op een vraag.' Of dat antwoord opportuun was, laat het kabinet in het midden.

De afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont is op weg naar Brussel. Hij zou er ontmoetingen hebben met 'Vlaamse leiders' en advocaten, maar niemand voelt zich geroepen om on the record te spreken. Op federaal niveau blijven de lippen voorlopig stevig op elkaar. Bij het kabinet van premier Charles Michel wil niemand commentaar kwijt over het bezoek van Puigdemont, al zorgt de situatie wel voor de nodige spanning. Afgelopen weekend al moest Michel staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op het matje roepen nadat hij gesuggereerd had dat Puigdemont politiek asiel zou kunnen aanvragen in België. Ook bij vicepremier Jan Jambon (N-VA) zegt men nergens van te weten, al erkent zijn woordvoerder dat de zaak voor Jambon extra gevoelig ligt. Begin vorig jaar antwoordde Jambon op de vraag of Catalonië een val van de regering waard was: 'Wij kunnen in deze onze geloofwaardigheid niet op het spel zetten.' Als minister heeft Jambon die uitspraak echter nooit meer herhaald, in de wetenschap dat hij als minister ook spreekt voor de federale regering. Ook vandaag wil hij niet op de zaken vooruitlopen. 'Die vraag is momenteel niet aan de orde. Iedereen weet waar het hart van de vicepremier ligt,' zegt Jambons woordvoerder, 'maar het enige moment dat ertoe doet, is het moment waarop de Belgische regering een beslissing zal of zou moeten nemen.' Over de uitspraken van Theo Francken wil het kabinet-Jambon evenmin veel kwijt, ook al is Francken als staatssecretaris toegevoegd aan Binnenlandse Zaken en valt hij dus onder de politieke voogdij van Jambon. 'Wat erover gezegd moet worden, is gezegd,' klinkt het. 'Strikt genomen heeft de heeft de staatssecretaris enkel geantwoord op een vraag.' Of dat antwoord opportuun was, laat het kabinet in het midden.