De raadkamer in Dendermonde heeft dinsdag 57 inwoners en voormalige inwoners van het polderdorp Doel verwezen naar de correctionele rechtbank. De inwoners moeten zich verantwoorden voor diefstal van water en elektriciteit.

Volgens het openbaar ministerie hebben de inwoners onwettig drinkwater afgetapt en niet betaald voor hun elektriciteit. De feiten dateren van 2005 en 2006.

Het parket vervolgde 64 verdachten, van wie er zeven niet verwezen werden naar de correctionele rechtbank. Een deel van de beklaagden zijn illegale krakers die intussen het land zijn uitgezet.

Het actiecomité Doel 2020 reageerde dinsdag verontwaardigd op de gang van zaken. Volgens het comité hebben de nutsmaatschappijen zelf de mensen in de illegaliteit gedreven door elke aanvraag tot aansluiting te weigeren.

Volgens het comité heeft de rechtbank zelf twijfels bij de beschuldigingen. Dat moet blijken uit het feit dat een handvol Doelenaars vrijgesteld is van vervolging nadat ze vorige week hun situatie persoonlijk zijn gaan toelichten.

'Intimidatie'

Doel 2020 spreekt van het zoveelste staaltje 'intimidatiepolitiek' van de overheid in Doel. Volgens het comité zijn er mensen die zelf de watermaatschappij hebben gecontacteerd met de vraag om te mogen betalen, maar worden ze nu als een ordinaire dief doorverwezen naar de rechtbank.

Ook volgens Vlaams parlementslid Jos Stassen (Groen!) hebben de meeste betrokkenen in het verleden pogingen gedaan om zich in regel te stellen bij de nutsmaatschappijen. Dat kon niet om een aantal administratieve redenen, maar nu worden ze naar de rechtbank verwezen, aldus Stassen.

Doel moet verdwijnen om plaats te maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De inwoners hebben van de Vlaamse overheid nog een tijdelijk woonrecht tot eind augustus 2009 gekregen.

De raadkamer in Dendermonde heeft dinsdag 57 inwoners en voormalige inwoners van het polderdorp Doel verwezen naar de correctionele rechtbank. De inwoners moeten zich verantwoorden voor diefstal van water en elektriciteit.Volgens het openbaar ministerie hebben de inwoners onwettig drinkwater afgetapt en niet betaald voor hun elektriciteit. De feiten dateren van 2005 en 2006.Het parket vervolgde 64 verdachten, van wie er zeven niet verwezen werden naar de correctionele rechtbank. Een deel van de beklaagden zijn illegale krakers die intussen het land zijn uitgezet.Het actiecomité Doel 2020 reageerde dinsdag verontwaardigd op de gang van zaken. Volgens het comité hebben de nutsmaatschappijen zelf de mensen in de illegaliteit gedreven door elke aanvraag tot aansluiting te weigeren. Volgens het comité heeft de rechtbank zelf twijfels bij de beschuldigingen. Dat moet blijken uit het feit dat een handvol Doelenaars vrijgesteld is van vervolging nadat ze vorige week hun situatie persoonlijk zijn gaan toelichten.'Intimidatie'Doel 2020 spreekt van het zoveelste staaltje 'intimidatiepolitiek' van de overheid in Doel. Volgens het comité zijn er mensen die zelf de watermaatschappij hebben gecontacteerd met de vraag om te mogen betalen, maar worden ze nu als een ordinaire dief doorverwezen naar de rechtbank.Ook volgens Vlaams parlementslid Jos Stassen (Groen!) hebben de meeste betrokkenen in het verleden pogingen gedaan om zich in regel te stellen bij de nutsmaatschappijen. Dat kon niet om een aantal administratieve redenen, maar nu worden ze naar de rechtbank verwezen, aldus Stassen.Doel moet verdwijnen om plaats te maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De inwoners hebben van de Vlaamse overheid nog een tijdelijk woonrecht tot eind augustus 2009 gekregen.