De investeringen in groene energie zijn de eerste vier maanden van dit jaar spectaculair gedaald tot amper 56.322 kilowatt. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG die De Tijd inkeek.

56.322 kilowatt staat ongeveer gelijk met het vermogen van een twintigtal windturbines. In 2011 bedroeg het vermogen van nieuwe installaties in Vlaanderen liefst 973.678 kilowatt. Alle investeringen in hernieuwbare energie moeten het ontgelden. Het vermogen van nieuwe installaties voor zonne-energie daalde van 890.079 in heel 2011 tot 56.314 kilowatt in de eerste maanden van 2012.

Stephan Bostoen van het bouwbedrijf Bostoen denkt dat die krimp nog een tijd aanhoudt. "Mogelijk klapt de markt voor zonnepanelen in 2013 zelfs volledig in elkaar", zegt Bostoen. De groenestroomsector wacht op de aangekondigde subsidiehervorming door Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a).

Subsidiehervorming

Van den Bossche wil een efficiëntere steun die pijnpunten zoals de oversubsidiëring voor zonnepanelen aanpakt. Ze hoopte aanvankelijk op een akkoord tegen december 2011, maar een nieuw groenestroombeleid bleek een moeilijke bevalling voor de Vlaamse coalitiepartners sp.a, CD&V en N-VA.

Van den Bossche hoopt snel een definitieve consensus te vinden in de regering. (Belga/INM)

De investeringen in groene energie zijn de eerste vier maanden van dit jaar spectaculair gedaald tot amper 56.322 kilowatt. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG die De Tijd inkeek. 56.322 kilowatt staat ongeveer gelijk met het vermogen van een twintigtal windturbines. In 2011 bedroeg het vermogen van nieuwe installaties in Vlaanderen liefst 973.678 kilowatt. Alle investeringen in hernieuwbare energie moeten het ontgelden. Het vermogen van nieuwe installaties voor zonne-energie daalde van 890.079 in heel 2011 tot 56.314 kilowatt in de eerste maanden van 2012. Stephan Bostoen van het bouwbedrijf Bostoen denkt dat die krimp nog een tijd aanhoudt. "Mogelijk klapt de markt voor zonnepanelen in 2013 zelfs volledig in elkaar", zegt Bostoen. De groenestroomsector wacht op de aangekondigde subsidiehervorming door Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). Subsidiehervorming Van den Bossche wil een efficiëntere steun die pijnpunten zoals de oversubsidiëring voor zonnepanelen aanpakt. Ze hoopte aanvankelijk op een akkoord tegen december 2011, maar een nieuw groenestroombeleid bleek een moeilijke bevalling voor de Vlaamse coalitiepartners sp.a, CD&V en N-VA. Van den Bossche hoopt snel een definitieve consensus te vinden in de regering. (Belga/INM)