Dat blijkt uit cijfers van de staatssecretaris voor Personen met een handicap, Philippe Courard (PS). Die staan in De Morgen.

Het kabinet van Courard ziet drie grote verklaringen voor de toename. Zo zijn de criteria uitgebreid en zijn bijvoorbeeld kanker, autisme en chronische ziekten tegenwoordig erkend als handicap.

Vergrijzing

Ook de gestegen pensioenleeftijd bij vrouwen speelt een rol. "Sinds die op 65 jaar ligt, en niet langer op 60, komen veel dames in aanmerking voor een uitkering door de rugproblemen die ze in die laatste vijf jaar oplopen", luidt het.

Door de vergrijzing ten slotte, zijn er meer ouderen, "en ook ouderdomskwalen horen tegenwoordig bij de handicaps".

Wet herzien

De staatssecretaris wil de uitkeringswet uit 1987 herzien. "Nu, 25 jaar later, kunnen we alleen maar vaststellen dat die wet voorbijgestreefd is. Bovendien heeft ze perverse effecten, die we willen wegwerken."

Elke Belg die 66 procent invalide is, heeft recht op een invaliditeitsuitkering. Al die uitkeringen samen liepen vorig jaar op tot een bedrag van 1,67 miljard euro. (Belga/TV)

Dat blijkt uit cijfers van de staatssecretaris voor Personen met een handicap, Philippe Courard (PS). Die staan in De Morgen. Het kabinet van Courard ziet drie grote verklaringen voor de toename. Zo zijn de criteria uitgebreid en zijn bijvoorbeeld kanker, autisme en chronische ziekten tegenwoordig erkend als handicap.Vergrijzing Ook de gestegen pensioenleeftijd bij vrouwen speelt een rol. "Sinds die op 65 jaar ligt, en niet langer op 60, komen veel dames in aanmerking voor een uitkering door de rugproblemen die ze in die laatste vijf jaar oplopen", luidt het. Door de vergrijzing ten slotte, zijn er meer ouderen, "en ook ouderdomskwalen horen tegenwoordig bij de handicaps". Wet herzien De staatssecretaris wil de uitkeringswet uit 1987 herzien. "Nu, 25 jaar later, kunnen we alleen maar vaststellen dat die wet voorbijgestreefd is. Bovendien heeft ze perverse effecten, die we willen wegwerken." Elke Belg die 66 procent invalide is, heeft recht op een invaliditeitsuitkering. Al die uitkeringen samen liepen vorig jaar op tot een bedrag van 1,67 miljard euro. (Belga/TV)