De politie van Gent heeft de uitzending van de interland België-Turkije (3 juni) op groot scherm in de binnenstad, waarbij het tot rellen kwam, verkeerd aangepakt. Er werd met mensenlevens gespeeld, zo staat in een intern politierapport dat De Morgen kon inkijken. Bij de rellen tijdens en na de wedstrijd moesten enkele tientallen burgers verzorgd worden.

Cocktail

Volgens de krant bestond de verkeerde aanpak uit een cocktail met als ingrediënten: geen risicoanalyse, onvoldoende agenten en een commissaris die op voorhand communiceert over het 'low profile' van zijn ondergeschikten, waardoor hooligans wakker werden.

Het interne rapport werd opgesteld door een groep agenten die vrijdag hun zegje konden doen tijdens een debriefing. Zaterdag was het de beurt aan de leidinggevenden. Het eindrapport is nog niet af en wordt pas donderdagavond aan burgemeester Daniël Termont (S.PA) overhandigd.

Pijnpunten

De Gentse korpschef Filip Rasschaert zegt dat het beeld in De Morgen onvolledig is, omdat het enkel gebaseerd is op een aantal pijnpunten uit een debriefing van vrijdag.

Dinsdagavond had Rasschaert een evaluatiegesprek met vertegenwoordigers uit de Turkse gemeenschap. Woensdag ziet hij nog 14 politiemensen. "Vrijdag ging een debriefing door met de mensen die op het terrein aanwezig waren. Rapporteurs maakten verslagen van tafelgesprekken per onderwerp. Die en andere informatie wordt in een rapport verwerkt. Daarin worden niet alleen problemen gesignaleerd, maar ook lessen getrokken", aldus de korpschef.

Low profile

Rasschaert zegt dat in de debriefingverslagen een aantal juiste zaken staan, maar ook fouten en hypotheses. Zo werd er wel een veiligheidsanalyse gemaakt en werd het uitgangspunt om low profile aanwezig te zijn, "in eer en geweten gekozen". "Misschien konden andere uitgangspunten beter onderzocht worden, maar er is wel nagedacht."

Rasschaert vindt niet dat er koppen moeten rollen. "Dat is absoluut mijn stijl en cultuur niet. Alle diensthoofden en directiefuncties krijgen een eerlijke kans en een evaluatie volgt eind 2013, anders kunnen we echt geen organisatie opbouwen."

Hij benadrukt ook dat mogelijke inschattingsfouten en de verantwoordelijkheid van het gebeuren niet alleen bij de politie ligt. "Op het veiligheidsoverleg waren onder andere ook de organisatoren, de stad, brandweer en sfeerbeheerders aanwezig."

Afwachten

Burgemeester Termont wil voorlopig niet reageren op de uitgelekte debriefinsnota's.

"Ik wacht het rapport van de korpschef af. De bedoeling was om het rapport vrijdag naar de commissieleden te versturen en om er ook over te communiceren met de pers. Misschien dat dit donderdagavond al zal gebeuren." (Belga/KVDA)

De politie van Gent heeft de uitzending van de interland België-Turkije (3 juni) op groot scherm in de binnenstad, waarbij het tot rellen kwam, verkeerd aangepakt. Er werd met mensenlevens gespeeld, zo staat in een intern politierapport dat De Morgen kon inkijken. Bij de rellen tijdens en na de wedstrijd moesten enkele tientallen burgers verzorgd worden. Cocktail Volgens de krant bestond de verkeerde aanpak uit een cocktail met als ingrediënten: geen risicoanalyse, onvoldoende agenten en een commissaris die op voorhand communiceert over het 'low profile' van zijn ondergeschikten, waardoor hooligans wakker werden. Het interne rapport werd opgesteld door een groep agenten die vrijdag hun zegje konden doen tijdens een debriefing. Zaterdag was het de beurt aan de leidinggevenden. Het eindrapport is nog niet af en wordt pas donderdagavond aan burgemeester Daniël Termont (S.PA) overhandigd. Pijnpunten De Gentse korpschef Filip Rasschaert zegt dat het beeld in De Morgen onvolledig is, omdat het enkel gebaseerd is op een aantal pijnpunten uit een debriefing van vrijdag. Dinsdagavond had Rasschaert een evaluatiegesprek met vertegenwoordigers uit de Turkse gemeenschap. Woensdag ziet hij nog 14 politiemensen. "Vrijdag ging een debriefing door met de mensen die op het terrein aanwezig waren. Rapporteurs maakten verslagen van tafelgesprekken per onderwerp. Die en andere informatie wordt in een rapport verwerkt. Daarin worden niet alleen problemen gesignaleerd, maar ook lessen getrokken", aldus de korpschef. Low profile Rasschaert zegt dat in de debriefingverslagen een aantal juiste zaken staan, maar ook fouten en hypotheses. Zo werd er wel een veiligheidsanalyse gemaakt en werd het uitgangspunt om low profile aanwezig te zijn, "in eer en geweten gekozen". "Misschien konden andere uitgangspunten beter onderzocht worden, maar er is wel nagedacht." Rasschaert vindt niet dat er koppen moeten rollen. "Dat is absoluut mijn stijl en cultuur niet. Alle diensthoofden en directiefuncties krijgen een eerlijke kans en een evaluatie volgt eind 2013, anders kunnen we echt geen organisatie opbouwen." Hij benadrukt ook dat mogelijke inschattingsfouten en de verantwoordelijkheid van het gebeuren niet alleen bij de politie ligt. "Op het veiligheidsoverleg waren onder andere ook de organisatoren, de stad, brandweer en sfeerbeheerders aanwezig." Afwachten Burgemeester Termont wil voorlopig niet reageren op de uitgelekte debriefinsnota's. "Ik wacht het rapport van de korpschef af. De bedoeling was om het rapport vrijdag naar de commissieleden te versturen en om er ook over te communiceren met de pers. Misschien dat dit donderdagavond al zal gebeuren." (Belga/KVDA)