Interministeriële Conferentie Migratie ligt al meer dan jaar stil

© Belga

De Interministeriële Conferentie Migratie en Integratie komt al meer dan een jaar niet meer samen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Inburgering en Integratie Bart Somers (Open VLD) op vragen van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang).

‘In 2021 kondigden de federale en deelstaatregeringen deze samenwerking nochtans met veel bravoure aan’, hekelt Van Rooy. ‘Er werd sindsdien echter geen enkele beslissing genomen, en bovendien ligt deze conferentie over migratie al ruim een jaar stil.’

De bevoegde federale en Vlaamse ministers kwamen al sinds maart 2022 niet meer samen over migratie- en inburgeringsdossiers. Ook ontmoette minister van Inburgering en Integratie Bart Somers sindsdien staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en opvolger Nicole de Moor niet meer, stelt Van Rooy vast. De interministeriële conferentie werd opgericht om het beleid van de federale regering en de deelstaten op elkaar af te stemmen, en moest ervoor zorgen dat er sneller vooruitgang wordt geboekt in bepaalde migratiedossiers. 

Twee weken geleden zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor een Interministeriële conferentie Migratie en Integratie samen te roepen om maatregelen te nemen om arbeidsmigranten beter te beschermen. ‘Er werden in 2021 veel beloftes gedaan, maar vandaag kan men geen enkel resultaat voorleggen. Men komt vrijwel nooit meer samen. Nochtans is de asielinstroom allerminst onder controle’, betreurt Van Rooy.

‘Onze partij vraagt ook al lang om voor een logische koppeling te zorgen tussen het inburgeringsbeleid en de verblijfswetgeving: wie niet slaagt voor integratie en inburgering, moet volgens ons het land worden uitgezet.’

Partner Content