“Integratietest leidt tot uitsluiting”

Taal- en integratietests dragen niet bij tot de integratie van migranten.

België scoort goed in een internationale vergelijking van het integratiebeleid.

Taal- en integratietests dragen niet bij tot de integratie van migranten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in negen Europese landen, onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen.

In veel lidstaten van de Europese Unie worden deze tests gebruikt als voorwaarde voor naturalisatie of voor permanent verblijf. In België werd een onderzoek naar de integratiewil afgeschaft bij de invoering van de snel-Belgwet in 2000.

De Vlaamse regering opteerde daarna wel voor een inburgeringsprogramma. Nieuwe migranten en imams die uit het buitenland komen, moeten het verplicht volgen.

‘Het gaat misschien wat ver om België nu te citeren als voorbeeldland, want migranten klagen bij jullie dat het aanbod van taal- en inburgeringscursussen te beperkt is,’ zegt de Nederlandse hoofdonderzoekster Ricky van Oers, ‘maar het Belgische systeem biedt wel onmiskenbaar voordelen. In landen die met inburgerings- of taaltoetsen werken, blijken die een mechanisme voor sociale uitsluiting, hoewel de tests net bedoeld zijn om nieuwkomers te laten integreren. We stellen immers vast dat de allochtone onderklasse uit de boot valt, niet omdat ze niet goed ingeburgerd zou zijn, maar omdat de tests te moeilijk zijn en omdat deze mensen vaak geen ervaring hebben met dergelijke toetsen.’

Onder meer in Nederland en Duitsland is het aantal aanvragen voor een visum scherp gedaald na het invoeren van de inburgeringstests. De onderzoekers zijn erg kritisch over het achterliggende mechanisme waarop die daling gebaseerd is.

Human Rights Watch en het VN-comité dat toezicht houdt op het verdrag tegen rassendiscriminatie tikte er Nederland recent nog voor op de vingers.

Vlaanderen opteerde voor een inburgeringstraject dat bestaat uit lessen Nederlands, begeleiding bij het zoeken naar een job en een cursus Maatschappelijke Oriëntatie. Verplichte inburgeraars die de cursussen weigeren, wacht een boete.

Vlaams Belang en Lijst Dedecker pleiten er bovendien voor om de verplichte integratietests in te voeren. Nu zijn die tests niet verplicht. Wie aan alle lessen deelneemt, krijgt wel een gewoon attest van inburgering. Wie in de toekomst ook een test wil afleggen en slaagt, ontvangt een inburgeringscertificaat.

JEF VAN BAELEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content