‘Inschrijven kleuters koppelen aan leefloon is asociaal’ (Smet)

© Belga

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet is niet te spreken over het voorstel van de Gentse OCMW-voorzitter Geert Versnick om ouders een deel van hun leefloon af te nemen indien ze hun kind niet naar de kleuterschool sturen.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) is niet te spreken over het voorstel van de Gentse OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open VLD) om ouders een deel van hun leefloon af te nemen indien ze hun kind niet naar de kleuterschool sturen. “Hard en asociaal”, reageert hij in De Standaard. Bovendien is de maatregel volgens hem ook in strijd met de grondwet en de kinderrechten.
Versnick wil ouders met een leefloon verplichten hun kleuters vanaf 2,5 jaar naar school te sturen. Anders lopen ze een schoolse achterstand op en leren ze te weinig Nederlands, argumenteerde hij. De liberaal vroeg zijn partijgenote en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block om de wet te herschrijven. Zij staat achter het plan en vroeg haar juridische dienst al om advies, aldus de kranten.

Vlaanderen absolute koploper
Maar Vlaams minister Smet pikt dat niet. “Als je het leefloon gaat afpakken, hoe gaan die kinderen dan leven, wat gaan ze eten en waar gaan ze slapen?”, hekelde hij ook op de VRT-radio. De socialist benadrukt dat Vlaanderen met 97,5 procent kinderen op de kleuterschool al absolute koploper is. Hij pleit voor extra begeleiding en opvoedingsondersteuning voor de laatste procenten.

Mede door de leerplicht – en dus geen schoolplicht – lijkt de voorgestelde ingreep ook in strijd met de grondwet en de kinderrechten, aldus Smet. Een schooltoelage verliezen is volgens hem logisch, maar met leefloonsancties “straf je die kinderen twee keer”, besluit hij.

Op 19 oktober 2011 werd het Antwerpse OCMW veroordeeld door de rechter in eerste aanleg omdat het leefloonsancties koppelde aan het naar school sturen van kinderen. Volgens de rechtbank kunnen OCMW’s geen bijkomende voorwaarden opleggen, dan de voorwaarden vastgelegd in de RMI-wet (Recht op Maatschappelijke Integratie). (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content