De proef zal voor het eerst georganiseerd worden op 8 september.

De meerderheid van PS en CDH keurde de tekst goed. De MR, nochtans voor het ingangsexamen, onthield zich omdat er geen voorbereidend jaar wordt voorzien voor kandidaat-studenten die door hun middelbare school minder goed zijn voorbereid. Ecolo, Défi en PTB stemden tegen.

Een twintigtal leden van de Franstalige studentenfederatie woonden de stemming bij. Ze droegen een masker uit protest tegen de maatregel.

Gedreigd

Het examen komt er na een eis van de federale regering. Die dreigde ermee geen nieuwe RIZIV-nummers, die nodig zijn om een eigen praktijk te starten, toe te kennen als er geen maatregelen kwamen om de artsenquota te respecteren.

Verzet

In Vlaanderen werd al in de tweede helft van de jaren '90 een ingangsexamen vastgelegd om het overtal aan dokters tegen te gaan, maar de Franse Gemeenschap heeft zich twintig jaar lang verzet tegen de invoering. Jaar na jaar studeren er meer dokters af dan er RIZIV-nummers voorhanden zijn

'Het is zeker niet ideaal', zei minister Jean-Claude Marcourt, die het decreet uitwerkte hoewel hij zich jarenlang tegen een ingangsexamen heeft verzet. 'Het is zeer wreed om de hoop van je leven op één dag te moeten inzetten'.

De proef zal voor het eerst georganiseerd worden op 8 september.De meerderheid van PS en CDH keurde de tekst goed. De MR, nochtans voor het ingangsexamen, onthield zich omdat er geen voorbereidend jaar wordt voorzien voor kandidaat-studenten die door hun middelbare school minder goed zijn voorbereid. Ecolo, Défi en PTB stemden tegen.Een twintigtal leden van de Franstalige studentenfederatie woonden de stemming bij. Ze droegen een masker uit protest tegen de maatregel. Het examen komt er na een eis van de federale regering. Die dreigde ermee geen nieuwe RIZIV-nummers, die nodig zijn om een eigen praktijk te starten, toe te kennen als er geen maatregelen kwamen om de artsenquota te respecteren. In Vlaanderen werd al in de tweede helft van de jaren '90 een ingangsexamen vastgelegd om het overtal aan dokters tegen te gaan, maar de Franse Gemeenschap heeft zich twintig jaar lang verzet tegen de invoering. Jaar na jaar studeren er meer dokters af dan er RIZIV-nummers voorhanden zijn'Het is zeker niet ideaal', zei minister Jean-Claude Marcourt, die het decreet uitwerkte hoewel hij zich jarenlang tegen een ingangsexamen heeft verzet. 'Het is zeer wreed om de hoop van je leven op één dag te moeten inzetten'.