Dat werd gezegd op een infosessie in Wetteren. Het gaat om hotel- en restaurantkosten, maar niet om medische kosten.

De infosessie waser voor alle bewoners die de voorbije dagen geëvacueerd werden. De gouverneur, vertegenwoordigers van alle hulpdisciplines en Infrabel gaven er toelichting. Ongeveer 500 mensen kwamen op de informatievergadering af.

Infrabel zegt dat het de kosten van de geëvacueerden zal terugbetalen, maar doet dat "onder alle voorbehoud van aansprakelijkheid en zonder nadelige erkenning". De spoorbeheerder zal dat geld later terugvorderen bij wie verantwoordelijk wordt gesteld. Infrabel beklemtoont dat het hiermee geen schuld erkent.

"Het gaat om directe kosten, zegt woordvoerder Thomas Baeken. "Bijvoorbeeld eten, hotel of transport, maar ook bijvoorbeeld een fruithandelaar die fruit heeft moet weggooien. De mensen moeten de kosten wel kunnen bewijzen. Het is de bedoeling dat de mensen niet te lang moeten wachten op hun centen, want het onderzoek loopt nog en kan lang duren."

Gevaarlijke pompput

Een deel van de omwonenden kan, bijna een week na het ongeval, nog steeds niet naar huis. De zone rond de pompput waar dinsdag waarden acrylnitril werden gemeten die veel hoger lagen dan de dodelijke concentratie, is nog steeds afgesloten. Het gaat om een 120-tal mensen. Het is nog niet duidelijk wanneer ze terug naar huis mogen. Ook het 50-tal mensen dat binnen een veiligheidszone van 250 meter rond het wrak woont, kan nog zeker tot 18 mei niet terug naar huis. (Belga/AVE)

Dat werd gezegd op een infosessie in Wetteren. Het gaat om hotel- en restaurantkosten, maar niet om medische kosten. De infosessie waser voor alle bewoners die de voorbije dagen geëvacueerd werden. De gouverneur, vertegenwoordigers van alle hulpdisciplines en Infrabel gaven er toelichting. Ongeveer 500 mensen kwamen op de informatievergadering af. Infrabel zegt dat het de kosten van de geëvacueerden zal terugbetalen, maar doet dat "onder alle voorbehoud van aansprakelijkheid en zonder nadelige erkenning". De spoorbeheerder zal dat geld later terugvorderen bij wie verantwoordelijk wordt gesteld. Infrabel beklemtoont dat het hiermee geen schuld erkent. "Het gaat om directe kosten, zegt woordvoerder Thomas Baeken. "Bijvoorbeeld eten, hotel of transport, maar ook bijvoorbeeld een fruithandelaar die fruit heeft moet weggooien. De mensen moeten de kosten wel kunnen bewijzen. Het is de bedoeling dat de mensen niet te lang moeten wachten op hun centen, want het onderzoek loopt nog en kan lang duren." Gevaarlijke pompputEen deel van de omwonenden kan, bijna een week na het ongeval, nog steeds niet naar huis. De zone rond de pompput waar dinsdag waarden acrylnitril werden gemeten die veel hoger lagen dan de dodelijke concentratie, is nog steeds afgesloten. Het gaat om een 120-tal mensen. Het is nog niet duidelijk wanneer ze terug naar huis mogen. Ook het 50-tal mensen dat binnen een veiligheidszone van 250 meter rond het wrak woont, kan nog zeker tot 18 mei niet terug naar huis. (Belga/AVE)