'Informateur Michel staat nog nergens: hij zit nog in fase van beleefde koffieklets'

14/07/14 om 10:11 - Bijgewerkt om 11:38

Koning Filip heeft de opdracht van informateur Charles Michel (MR) verlengd. Op 22 juli brengt Michel opnieuw verslag uit op het paleis.

'Informateur Michel staat nog nergens: hij zit nog in fase van beleefde koffieklets'

Charles Michel (MR) © BELGA

Koning Filip heeft de opdracht van informateur Charles Michel (MR) verlengd. Op 22 juli brengt de informateur opnieuw verslag uit bij de koning.

Hoewel Michel hoopt om "binnen een redelijke termijn een doorbraak te forceren", staat de informateur nog nergens, klinkt het binnen verschillende partijen. Dat schrijft De Morgen. "Er zijn contacten maar dat is dan ook alles. "Hij zit nog in de fase van de beleefde koffieklets", zegt een CD&V'er in de krant. "Over inhoud is nauwelijks gesproken", vult een N-VA'er aan.

Nu de landing van de regionale regeringen dichterbij komt, wacht Michel liever wat af zodat ook zijn manoeuvreerruimte duidelijk wordt, klinkt het. De kans bestaat, als is ze erg klein, dat Benoît Lutgen (CDH) zijn 'neen' op de nota De Wever intrekt als hij eenmaal zeker is van bestuursdeelname in Brussel en Wallonië.

Kamikazecoalitie

Indien Lutgen niet bereid is om met onder meer N-VA in zee te gaan, behoort de kamikazecoalitie (N-VA, Open VLD, MR en CD&V) nog steeds tot de mogelijkheden. Al is zo'n regering om verschillende reden niet evident. Onder meer Open VLD komt zo in een lastig parket terecht. De partij blijft vasthouden dat hun programma één en ondeelbaar is: Of regeren op beide niveaus of niet regeren. De zesde staatshervorming is zo verweven tussen verschillende niveaus dat het onwerkbaar is om met één been in de oppositie te staan en met het andere in de meerderheid', zei Herman De Croo (Open VLD) afgelopen week nog. Al blijft de vraag of de liberalen aan dit standpunt zullen vasthouden eens de Vlaamse regering gevormd is.

Tot slot blijft een klassieke tripartite tot de mogelijkheden behoren.

Onze partners