Indignado’s trekken opnieuw door Brussel

De indignado’s trekken zich in Brussel weer op gang. In meer dan duizend steden verenigen ze zich op een nieuwe dag van de verontwaardiging.

‘Als het klimaat een bank was, dan was het al gered’, zei president van Venezuela Hugo Chávez op de klimaattop in Kopenhagen drie jaar geleden. Hij gaf toen een sneer naar het blinde kapitalisme. Een slogan die nog steeds brandend actueel is, want er komt opnieuw een manifestatie van de indignado’s.

Geschiedenis

In essentie ontstond de beweging van verontwaardigden op 15 mei 2011, toen geërgerde jongeren een aantal weken het Puerta del Solplein in Madrid innamen en er tenten opstelden. Ze waren verontwaardigd over de enorme jeugdwerkloosheid.

De Valencianen veroordeelden het corruptiebeleid in Valencia en volgden het eerder aangegeven voorbeeld. Het Plaza del Ayuntamiento werd er prompt afgekondigd als Plaza del 15 de Mayo, een eerbetoon aan hun Madrileense collega’s.

Via de media vloog die beweging over naar andere Europese steden en ver daarbuiten. Ook Brussel behoorde daartoe. Duizenden indignado’s verzamelden op 15 oktober 2011 in de Brusselse straten om te betogen tegen de macht van de banken. Nu is het opnieuw zo ver. ’12M BXL’ heet de betoging en kan worden gevolgd op de diverse sociale media.

De politie verwacht een opkomst van 2.000 indignado’s. Dat is drie vierde minder dan vorig jaar. Toen betoogden ongeveer 6.500 mensen in de Europese hoofdstad.

Verkeershinder

Niet alleen de indignado’s betogen in de straten van Brussel, ook de Belgian Pride koos 12 mei uit om hun jaarlijkse stoet nog eens van stal te halen. Automobilisten wordt aangeraden om de Zuidstraat, Lombardstraat, het Rouppeplein en de Lemonnierlaan te vermijden. Ook de Anspachlaan wordt tussen 10 uur en middernacht volledig afgesloten, meldt de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

De Belgian Pride, vroeger de Belgian Lesbian and Gay Pride, bracht vorig jaar 45.000 mensen samen.

Arabische wereld solidair

“De belangrijkste realisatie van de indignado’s is wereldwijde bewustwording. Dat illustreren de bijna 1000 steden die meedoen aan de betoging”, zegt Linus Vanhellemont van de werkgroep communicatie ’12M BXL’. Maar er is meer: “De indignado’s zijn vooral actief in het domein van de proscriptie. Mensen worden in New York of Madrid uit hun huis uitgezet omdat ze niet meer kunnen betalen. Er worden dan actiegroepen georganiseerd die de schuldproblemen aankaarten en willen omvormen tot een sociale afbetaling. Dat zijn concrete realisaties.”

Bevinden sommige van die duizend steden zich in regio’s waar geen democratie heerst?

Linus Vanhellemont: “Landen die een heel andere politieke situaties kenmerken, zoals de Arabische wereld, betogen ook mee. Het gaat echt om een protest over de vijf continenten; van Moskou en Lima tot de grootste West-Europese steden.”

Vandaar komt dan die nieuwe naam ‘Global Spring’?

Linus Vanhellemont: “Die vloeit voort uit een internationale oproep om een betoging te organiseren. Iemand stelde die naam voor en dat werd opgepikt door heel veel mensen. Die nieuwe naam is trouwens niet verplicht. Wij kozen voor ‘Global Spring’ met als slogan ‘Real Democracy Now’, wat dezelfde is als op 15 oktober vorig jaar.”

Wat is het ultieme doel van de indignado’s?

Linus Vanhellemont: “Dat is er niet. Maar als we dan toch iets eisen, is dat geweldloosheid, inclusiviteit en horizontaliteit. Dat zorgt voor echte democratie. Met inclusiviteit is een debat mogelijk waar iedereen aan kan deelnemen. Omdat we ook geen leiders aanduiden (horizontaliteit) bestaat er een wereld waarin de bevolking beslist over haar eigen leven. Ook de economie moet in dienst staan van de mensheid, en niet omgekeerd. Maar het gaat in de eerste plaats om het debat en niet om eisen. Wij zijn een uiterst democratische beweging met een duidelijke en eenvoudige vraag. Weet je, de indignado’s hebben een zeer vreemde organisatiestructuur. Die horizontaliteit, dat gebrek aan leiders, typeert de beweging. Althans in Europa.”

Hebben jullie richtlijnen meegegeven aan medebetogers over wat wel en niet kan? Linus Vanhellemont: “Een betoging heb je natuurlijk nooit 100 procent onder controle. Vorige keer hebben we op een akkefietje na een zeer geweldloze betoging gehad. Ik ga er van uit dat dat opnieuw het geval is.

Op de betoging wordt er gevraagd om logo’s thuis te laten. Waarom is dat?

Linus Vanhellemont: “Opnieuw komt daar die horizontaliteit bij kijken. We sporen iedereen aan om als individu te komen. Maar als je echt wil komen met een eigen logo en slogan, dan mag je achteraan de betoging aansluiten. Wij controleren zulke dingen niet.”

Hebben jullie ludieke acties op de agenda staan? Linus Vanhellemont: “Absoluut. Naast activisme willen we ook op een kunstige manier tewerk gaan. Zo zijn er clowns die de orde handhaven en liggen mensen als lijken voor het justitiepaleis op de grond. Hun contouren worden dan met krijt op de grond getekend. Elke vzw of associatie komt wel met een of andere ludieke actie af.

Aan de Hallepoort zullen ook volksvergaderingen volgen.

Linus Vanhellemont: “Dat klopt. De betoging in Brussel is een symbolische volksvergadering over milieu, vrouwenrechten, Belgische staatsschuld, geldzaken en andere prangende vraagstukken.

Komen daar resultaten uit?

Linus Vanhellemont: “Niet noodzakelijk. Het democratische debat is het moeilijkste wat er bestaat als organisatievorm. Hoe breder het publiek ,hoe trager je vooruit gaat in het concreet beantwoorden van vragen. Ook dat is de bedoeling van de beweging.”

Wat moeten we ons bij zo’n volksvergadering voorstellen?

Linus Vanhellemont: “Mijn eerste vergadering was verbazingwekkend. Ze gebruiken er handgebaren, wist je dat? Door met de handen te wuiven, geef je te kennen akkoord te zijn met iets. Met je armen kruisen bedoel je het omgekeerde. Dat zorgt ervoor dat de macht van de spreker wordt verspreid over alle leden van de vergadering. Iedereen kan zo een reactie geven zonder de spreker te onderbreken. Zulke zaken zijn het meest interessante aan de beweging van de indignado’s. Maar dat wordt in de media onvoldoende belicht.”

In de toekomst organiseren de indignado’s een betoging van 16 tot 19 mei dat ‘Bloccupy’ heet. Ze zullen betogen voor de Europese Centrale Bank (ECB) in het Duitse Frankfurt. Bloccupy is een verwijzing naar de Amerikaanse tak van de indignado’s, de Occupy Wall Street.

Ook zal op 20 mei een volksvergadering aan de hoofdingang van het Centraal Station in Brussel aanvatten. (SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content