Xavier Bouckaert
Xavier Bouckaert
CEO Roularta (bedrijf achter onder andere Knack) en voorzitter European Magazine Media Association
Opinie

29/11/18 om 04:51 - Bijgewerkt op 28/11/18 om 19:34

'Indien we een duurzame en onafhankelijke pers willen, moeten we het naburig recht ondersteunen'

In een open brief richt Xavier Bouckaert, CEO van Roularta en voorzitter van de European Magazine Media Association, zich in naam van Europese uitgevers tot de Europese regeringen: 'Wij vragen u de creatie van een naburig recht te ondersteunen zoals het door het Europees Parlement is goedgekeurd.'

'Indien we een duurzame en onafhankelijke pers willen, moeten we het naburig recht ondersteunen'

© iStock

De 28 regeringen van de Europese Unie en het Europees Parlement onderhandelen momenteel over een hervorming van het auteursrecht en de creatie van een naburig recht voor de pers. Deze hervorming moet de toekomst van de professionele journalistiek verzekeren en uitgevers toelaten vergoed te worden voor het hergebruik van hun persartikels op alle mogelijke platformen.

Delen

Indien we een duurzame en onafhankelijke pers willen, moeten we het naburig recht ondersteunen.

Indien jullie, zoals wij, vrezen voor een verarming van het nieuwsaanbod door een toename van fake news, indien jullie wensen dat de pers kan investeren in kwaliteitsvolle journalistiek met inhoud die gebaseerd is op grondige analyse en een controle van de feiten, indien jullie een duurzame, professionele en onafhankelijke pers willen, dan vragen wij jullie actie te ondernemen en het naburig recht te ondersteunen.

De huidige hervorming heeft tot doel het onevenwicht tussen de pers en de GAFA's (Google, Apple, Facebook, Amazon, nvdr.) in onderhandelingen op te lossen zodat het digitale ecosysteem billijk kan zijn voor allen, voor de uitgevers, de creatieven, de distributeurs en de lezers, en niet uitsluitend in het voordeel van enkele machtige giganten die het internet domineren.

De digitale platformen oefenen momenteel een nooit geziene druk uit op de Europese wetgever om deze noodzakelijke bescherming voor de pers te beperken. Ze willen zonder enige vergoeding de informatie die wij produceren en financieren, blijven exploiteren om hun hegemonie in de digitale advertentiemarkt te handhaven.

Daarom vragen wij u de creatie van een naburig recht te ondersteunen zoals het door het Europees Parlement is goedgekeurd. Dit garandeert de diversiteit en het pluralisme van de Europese pers waarop onze democratie is gebouwd.

Europa mag haar soevereiniteit niet verliezen en de rol van de pers in het democratisch debat niet verzwakken.