Indianenchef Raoni op voorlaatste klimaatmars

Indianenchef Raoni op voorlaatste klimaatmars © Belga

Raoni is op rondreis in Europa om aandacht te vragen voor het Amazonewoud.

De voorlaatste klimaatmars voor de verkiezingen van Youth for Climate heeft 350 klimaatbetogers op de been gebracht in Brussel. Dat cijfer geeft de politie mee. Bezielster Anuna De Wever was onder de indruk van de Braziliaanse indianenchef Raoni, die eregast was op de mars.

‘Het is een enorme eer dat Raoni hier is, want ik heb heel veel bewondering voor de man die heel zijn leven heeft gevochten voor het Amazonewoud en het klimaat. Ik hoop dat hij hier nu ziet dat er een volgende generatie is die gaat strijden voor het klimaat en dat hij zijn strijd in vertrouwen aan ons kan overlaten’ zegt De Wever.

‘Sjiitische klimaatactivisme’

Het voormalige opperhoofd van het Kayapo-volk verwierf de voorbije decennia internationale bekendheid met zijn strijd voor het behoud van het Amazoneregenwoud. Hij probeert een miljoen euro in te zamelen voor de bescherming van het Xingu-reservaat, de thuisbasis van verschillende inheemse gemeenschappen die bedreigd wordt door bosbouw en de agrovoedingsindustrie.

De Europese rondreis van Raoni komt er enkele maanden na het aantreden van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in januari. Die gaf in het verleden al te kennen komaf te willen maken met wat hij noemt het “sjiitische klimaatactivisme”.

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud ter wereld en wordt ook wel eens de groene long van onze planeet genoemd. Brazilië telt de grootste oppervlakte van het woud op het Amerikaanse continent, maar de ontbossing in het land, die tussen 2004 en 2012 gestaag daalde, is met de komst van Bolsonaro weer spectaculair gestegen. Volgens de ngo Imazon bedroeg de toename in januari +54 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Stem voor het klimaat

Ook al zijn ze niet stemgerechtigd, toch blijven de jongeren ervoor strijden dat klimaat topprioriteit één is bij wie volgende week zondag gaat stemmen, en binnen de volgende regering.

‘Klimaat is nog altijd niet het hoofdthema en dat moet het echt zijn bij de verkiezingen. De kiezers moeten zorgen dat ze voor het klimaat stemmen. Ongeacht voor welke partij dat is, want dat moeten ze zelf uitmaken’, verklaart De Wever.

Examens

Volgende week vrijdag 24 mei is er het laatste klimaatprotest van de jongeren voor de verkiezingen. Dat wordt opnieuw een wereldwijde staking voor het klimaat. En nadien gaan Anuna De Wever en haar kompanen zich eerst richten op de examens.

‘Volgende week komen we nog een laatste keer op straat en ik hoop dat het enorm groot wordt. Het protest begint eigenlijk nog maar, dat zie je aan de acties en de documentaires die over de hele wereld tot stand komen’, stelt De Wever. ‘We hebben de politici de tools aangereikt via het klimaatplan van ons expertenpanel en nu is het aan hen om hier echt mee aan de slag te gaan’, besluit Anuna.

Partner Content