‘Indexsprong wordt zinloos als negatieve inflatie zich doorzet’

© /

Als de negatieve inflatie zich doorzet kunnen de onderhandelaars voor de federale regering de indexsprong begraven als maatregel om onze concurrentiekracht te verbeteren, zeggen specialisten. Tegelijk hebben de onderhandelaars ook een aantal hefbomen in handen waarmee ze de deflatie kunnen tegengaan.

België kende in september een negatieve inflatie van 0,12 procent, meldt de FOD Economie. Vooral de lagere energieprijzen liggen aan de basis.

Het is nog lang niet zeker dat de negatieve inflatie zich doorzet, maar als dat gebeurt, dan kunnen de onderhandelaars hun indexsprong opbergen. Dat vernam Belga van enkele specialisten.

Zinloos

‘Die maatregel wordt volkomen zinloos, omdat de lonen toch niet stijgen’, zegt professor Economie Koen Schoors (UGent). ‘De index doet nu eindelijk zijn werk in goede zin, onze lonen stijgen minder snel dan die in de buurlanden. Laat het mechanisme zijn werk doen en kijk verder dan de symbolen.’

De lage inflatie is deels te wijten aan een daling van de vraag in eigen land, onder meer door een laag economisch vertrouwen. ‘Daaraan zullen de geplande besparingen van de Vlaamse regering weinig goeds doen’, zegt Schoors. Daarnaast spelen ook internationale effecten, zoals wisselkoersen.

Hefbomen

De federale onderhandelaars hebben een aantal hefbomen in handen waarmee ze de inflatie opnieuw zouden kunnen opkrikken. ‘Een BTW-verhoging, bijvoorbeeld, kan de index weer opdrijven’, zegt specialist Dirk Heremans (KU Leuven).

Ook aan de energieprijzen hebben de onderhandelaars iets te zeggen.

Korte termijn

Hoe dan ook waarschuwen de meeste experts voor het ‘kortetermijndenken’ van een indexsprong. ‘De loonkosten mogen dan wel even dalen, maar ook de belastinginkomsten zullen snel omlaag gaan’, stelt Heremans.

Een indexsprong is bovendien eenmalig. ‘De economie zou zich wellicht herstellen als de lonen echt zouden dalen, maar in België is het ‘not done’ om een negatieve inflatie ook echt door te rekenen in de salarissen’, zegt de professor. Daarvoor zorgen onder meer de cao’s. (Belga/KVDA)

Partner Content