Incidenten in de marge van betoging bij Congolese ambassade

Joseph Kabila © Belga Image

Een anti-Kabila manifestatie aan de Congolese ambassade duurde na 23 uur voort. Het kwam in de marge van die betoging tot incidenten waarbij 2 politieagenten gewonden raakten.

Eerder op de dag hadden een 300-tal Congolezen zich aan de ambassade verzameld om te protesteren tegen de Congolese president Joseph Kabila. Diens mandaat zou op 19 december aflopen maar hij geeft geen enkel teken dat hij bereid zou zijn te vertrekken of de macht af te staan.

De betoging vertrok rond 15.00 uur aan de Naamsepoort en trok over de kleine Brusselse Ring naar de Congolese ambassade. Onderweg probeerde een groepje betogers van de toegestane route af te wijken maar ze werden meteen teruggefloten door de politie. Eenmaal aan de ambassade probeerde een deel van de manifestanten om de politieblokkade te doorbreken en bekogelden ze de politie met kasseien. Die beantwoordde de projectielen met pepperspray en het waterkanon. Een tiental betogers werden administratief aangehouden en drie mensen gerechtelijk.

‘Stadsbendes’

Het einde van de betoging was voorzien rond 17.30 uur maar rond 23.00 uur waren nog steeds een 70-tal manifestanten ter plaatse. In de loop van de avond deden zich ook nieuwe incidenten voor, zo meldt de Brusselse politie. Een aantal “jongeren van Brusselse stadsbendes” kregen het met elkaar aan de stok en er werden ook kasseien gegooid naar de politie. Twee agenten raakten daarbij gewond en moesten naar het ziekenhuis voor verzorging.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content