De ontvoerde Belgische leraar Pierre Piccinin is aangekomen in Brussel vanuit Rome. Hij werd een dag eerder samen met de Italiaan Domenico Quirico, journalist van de Italiaanse krant La Stampa, bevrijd in Syrië. Dat laat het Crisiscentrum weten.

Pierre Piccinin werd verwelkomd op Melsbroek door zijn ouders, de directeur-generaal van het Crisiscentrum, Jaak Raes, vertegenwoordigers van de federale politie, en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), bevoegd voor het Crisiscentrum.

Pierre Piccinin is in goede gezondheid en gaat nu enkele uren rust nemen, zo staat in de mededeling.

Quirico: 'Heb geen bewijs dat gasaanval niet werk was van Assad'

Domenico Quirico zegt dat hij geen enkel bewijs heeft over de gasaanval in Syrië. Volgens Piccinin was de aanval niet het werk van de regering van Bashar al-Assad. Hij baseert zich voor die stelling op een gesprek dat hij had gehoord. Zijn Italiaanse compagnon is een pak voorzichtiger: 'Ik ben het niet gewoon om waarde te hechten aan gesprekken die ik van achter een deur heb gehoord', aldus Quirico aan La Stampa.

Bij zijn terugkeer in België verklaarde Piccinin dat hij tijdens zijn gevangenschap een gesprek heeft gehoord waaruit zou blijken dat de gasaanval van 21 augustus nabij Damascus niet het werk was van het regime van Assad.

'Geen aanwijzingen voor geloofwaardigheid'

Maar in een gesprek met La Stampa zegt Quirico dat hij geen bewijzen heeft voor die stelling van Piccinin. 'De deur van de kamer waar ze ons gevangen hielden, stond op een kier. Op die manier konden we een gesprek opvangen in het Engels. Het ging om een gesprek in het Engels via Skype. Tijdens dat gesprek werd gezegd dat de gasaanval in twee wijken van Damascus het werk was van de rebellen en bedoeld was als provocatie om zo het westen aan te sporen om in te grijpen', aldus Quirico.

Quirico benadrukt dat hij geen enkele aanwijzing heeft over 'de geloofwaardigheid van de uitlatingen of over de identiteit van de betrokkenen'. 'Ik kan dus absoluut niet met zekerheid zeggen of dat gesprek gebaseerd was op feiten of op geruchten. Het zou dus dwaas zijn om te zeggen dat ik zeker weet dat de gasaanval niet het werk was van Assad'.

Di Rupo: 'Deel opluchting van familie'

Premier Elio Di Rupo (PS) kondigde de vrijlating van de Belgische leraar aan via Twitter. Het was de Italiaanse premier Enrico Letta die zijn Belgische ambtgenoot via de telefoon inlichtte over de bevrijding van de twee mannen. Zij werden in april ontvoerd in het land waar al twee jaar bloederige burgeroorlog woedt.

Ik deel de opluchting en emoties van de familie bij de goede afloop

Elio Di Rupo

In een persmededeling verheugt Di Rupo zich over "de goede samenwerking" tussen België en Italië. Beide landen werkten nauw samen in dit "delicaat dossier". De premier deelt "de opluchting en emoties van de familie bij de goede afloop". (Belga/AVE/SD)

De ontvoerde Belgische leraar Pierre Piccinin is aangekomen in Brussel vanuit Rome. Hij werd een dag eerder samen met de Italiaan Domenico Quirico, journalist van de Italiaanse krant La Stampa, bevrijd in Syrië. Dat laat het Crisiscentrum weten. Pierre Piccinin werd verwelkomd op Melsbroek door zijn ouders, de directeur-generaal van het Crisiscentrum, Jaak Raes, vertegenwoordigers van de federale politie, en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), bevoegd voor het Crisiscentrum. Pierre Piccinin is in goede gezondheid en gaat nu enkele uren rust nemen, zo staat in de mededeling. Domenico Quirico zegt dat hij geen enkel bewijs heeft over de gasaanval in Syrië. Volgens Piccinin was de aanval niet het werk van de regering van Bashar al-Assad. Hij baseert zich voor die stelling op een gesprek dat hij had gehoord. Zijn Italiaanse compagnon is een pak voorzichtiger: 'Ik ben het niet gewoon om waarde te hechten aan gesprekken die ik van achter een deur heb gehoord', aldus Quirico aan La Stampa.Bij zijn terugkeer in België verklaarde Piccinin dat hij tijdens zijn gevangenschap een gesprek heeft gehoord waaruit zou blijken dat de gasaanval van 21 augustus nabij Damascus niet het werk was van het regime van Assad.Maar in een gesprek met La Stampa zegt Quirico dat hij geen bewijzen heeft voor die stelling van Piccinin. 'De deur van de kamer waar ze ons gevangen hielden, stond op een kier. Op die manier konden we een gesprek opvangen in het Engels. Het ging om een gesprek in het Engels via Skype. Tijdens dat gesprek werd gezegd dat de gasaanval in twee wijken van Damascus het werk was van de rebellen en bedoeld was als provocatie om zo het westen aan te sporen om in te grijpen', aldus Quirico.Quirico benadrukt dat hij geen enkele aanwijzing heeft over 'de geloofwaardigheid van de uitlatingen of over de identiteit van de betrokkenen'. 'Ik kan dus absoluut niet met zekerheid zeggen of dat gesprek gebaseerd was op feiten of op geruchten. Het zou dus dwaas zijn om te zeggen dat ik zeker weet dat de gasaanval niet het werk was van Assad'. Premier Elio Di Rupo (PS) kondigde de vrijlating van de Belgische leraar aan via Twitter. Het was de Italiaanse premier Enrico Letta die zijn Belgische ambtgenoot via de telefoon inlichtte over de bevrijding van de twee mannen. Zij werden in april ontvoerd in het land waar al twee jaar bloederige burgeroorlog woedt. In een persmededeling verheugt Di Rupo zich over "de goede samenwerking" tussen België en Italië. Beide landen werkten nauw samen in dit "delicaat dossier". De premier deelt "de opluchting en emoties van de familie bij de goede afloop". (Belga/AVE/SD)