‘In Luik zijn we nergens bang voor’

13 december is voortaan een ijkpunt in de geschiedenis van Luik. Een week na de schietpartij op de Place Saint-Lambert blijft PS-burgemeester Willy Demeyer optimistisch. ‘Steden laten zich niet in één dag verwoesten.’

Willy Demeyer heeft de voorbije week meermaals aan zijn eerste jaar als schepen gedacht. Twintig jaar geleden was hij immers dienstdoend burgemeester op de dag waarop André Cools werd vermoord. ‘Het was alsof ik in een film van Costa-Gavras beland was. Ik ben direct naar de plaats van de misdaad gegaan, ik kende nog enkele agenten uit mijn schooltijd. Ik heb zijn lijk er nog zien liggen. Een onwerkelijke belevenis.’

De aanslag bevestigde de slechte reputatie van uw stad in Vlaanderen. Volgens advocaat Jef Vermassen is Luik bijvoorbeeld de ideale stad om maffiosi te arresteren. Willy Demeyer: Georganiseerde misdaad zit overal, je kunt toch niet één enkele stad stigmatiseren? Criminelen die in Luik voor problemen zorgen, wonen vaak niet eens in Luik. De Luikse politie is trouwens zeer goed gefinancierd. Ik zal nooit beweren dat er bij ons geen problemen zijn, maar grootsteden zonder zorgen bestaan niet. Zeker niet in dit grensgebied tussen Wallonië, Vlaanderen, Duitsland en Nederland. De misdaad profiteert daarvan. Wij moeten rekening houden met landsgrenzen, misdadigers niet.

Vreest u dat de schietpartij voor meer racisme zou kunnen zorgen? De initiatiefnemer van de ‘stille mars’ in Luik is een oud-politicus van het Front National. Demeyer: Dat denk ik niet. Misschien zal het zelfs voor minder racisme zorgen. De moeder van de omgekomen baby heeft uitdrukkelijk gezegd dat ze niet wil dat de dood van haar kindje politiek misbruikt wordt. Zulke waardige reacties maken me echt trots burgemeester te zijn. De schutter is een monsterlijke uitzondering.

In Wallonië blijven de socialisten oppermachtig, in tegenstelling tot in Vlaanderen en de rest van Europa. Wat is het geheim van jullie succes?

Demeyer: In Wallonië hebben socialisten de traditie met iedereen te praten. Een socialistische militant stopt niet om vijf uur. We durven ook voortdurend uit te leggen waarom we bepaalde beslissingen hebben genomen. Onze doctrine bestaat erin dat we ieders verdienste erkennen, maar dat we tegelijk solidair zijn. We zijn een moderne partij, die echter niet gebroken heeft met bepaalde waarden. En we zijn een bestuurspartij. Om overeen te komen met onze Vlaamse vrienden moeten we durven te luisteren. Als we niet meer luisteren, is er geen land meer.

Bent u niet dan bang voor de Vlaamse communautaire eisen? Demeyer: Het zou fout zijn te denken dat wat nu is, voor altijd vastligt. Wie dat weigert in te zien, is veroordeeld om veranderingen te ondergaan, in plaats van ze voor te bereiden. Intussen heeft België nog steeds een toegevoegde waarde. De internationale reputatie van ons land blijft erg goed. (JZU/WPA)

Partner Content