In elke klas zit wel leerling die schoolboeken niet kan betalen

Ben Weyts © BELGA

Vijf procent van de middelbare scholieren is aan het schooljaar begonnen zonder boeken, zo blijkt uit een telling van de vzw Krijt in 51 scholen met 31.875 leerlingen. Dat melden de kranten van Mediahuis dinsdag.

Vorig jaar zat maar 3 procent van de scholieren zonder boeken. ‘De zware druk op gezinnen moet nog komen. De meeste huishoudens moeten hun energieafrekening nog krijgen. Dat doet ons vrezen voor volgend jaar’, zegt coördinator Colette Victor van vzw Krijt.

Vooral bij scholen die werken met een externe boekenleverancier zouden er problemen zijn. Volgens verschillende bronnen zou het Nederlandse bedrijf Iddink te weinig doen om te voorkomen dat leerlingen zonder boeken eindigen. Het bedrijf ontkent dat.

Verder blijkt ook dat de Digisprong, het plan van minister van Onderwijs Ben Weyts om elke leerling vanaf het vijfde leerjaar met een laptop uit te rusten, de factuur voor boeken in de helft van de scholen niet heeft verlaagd. Leerlingen moeten beide aanschaffen, terwijl ze ook de laptop vaak deels moeten bekostigen. Gemiddeld kost een boeken­pakket volgens het Katholiek Onderwijs 192 euro.

Partner Content