Ann Peuteman

‘In een muisklik het perfecte cadeau bestellen is snel en efficiënt, maar vooral ook sàài’

Knack-redactrice Ann Peuteman wordt altijd een beetje nostalgisch van de eindejaarsfeesten. In haar kindertijd was alles zoveel echter. Of lijkt dat maar zo? ‘Tegenwoordig kun je met een muisklik het perfecte cadeau vinden voor al je geliefden’, schrijft ze. ‘Ontzettend handig. Maar ook saai.’

Een bruine handtas was het. Mijn moeder had hem uitgebreid staan bewonderen toen we samen in de stad waren, en een paar dagen later was ik na school stiekem teruggekeerd naar de Inno. Het was de allereerste keer dat ik helemaal zelf, met mijn eigen geld en zonder chaperon, een kerstcadeau ging kopen. De opwinding toen ik zo volwassen mogelijk door de winkelstraat stapte! De kerstversiering had de vorm van ouderwetse kaarsen met hulst eromheen – zo herinner ik het me toch graag – en uit de boxen schalde het toen nog behoorlijk verse Last Christmas. De aankoop verliep zo vlot dat ik ook nog een speelgoedwinkel binnenstapte om iets voor mijn broertje te kopen. Al die rekken! Al die keuze! Bij elke Action Man en Playmobil-doos stelde ik me zijn gezicht voor wanneer hij het pakje zou openmaken. Ik herinner me niet meer welk speelgoed ik uiteindelijk koos, maar ik weet wel nog hoe intens ik van dat moment genoot.

In een muisklik het perfecte cadeau bestellen is snel en efficiënt, maar vooral ook sàài

Tegenwoordig hoeven tieners niet meer in het geheim te gaan shoppen, en ik ook niet. Er zijn online speelgoed- en kledingwinkels, je kunt vanachter je computer fotocadeaus bestellen of T-shirts laten bedrukken en gespecialiseerde websites prijzen lichtgevende eenhoornpantoffels, bierbrouwsets en lampenkappen voor wijnglazen aan. De coolste cadeaus! Levering binnen de 24 uur! Gratis thuisbezorgd! Kies zelf uw cadeauverpakking! Weet je precies waarmee je een dierbare gelukkig kunt maken, dan surf je naar een populaire internetwinkelier, kies je kleur en maat en reken je af. Klaar.

Voor geliefden die minder makkelijk te plezieren vallen, laat ik me weleens bij de arm nemen door het een of andere algoritme, dat me steevast meetroont naar websites die ‘gepersonaliseerde geschenken op maat’ beloven. Zo’n sleutelhanger of weekagenda met foto’s van de hond of de kleinkinderen valt meestal in de smaak. En ga ik alsnog de stad in, dan ben ik meestal heel goed voorbereid. Zoals de meesten van ons: vooraf vergelijken we de prijzen en checken we de voorraad. Online natuurlijk.

Op die manier is de kans aanzienlijk dat onze dierbaren zo niet het perfecte dan toch een passend cadeau krijgen. Bovendien besparen we onszelf met online (voorbereide) aankopen ontzettend veel tijd, energie en ergernis. Geen namiddagen over de koppen lopen in de binnenstad. Geen paniekaanvallen omdat je twee dagen voor Kerstmis nog altijd geen pakje hebt voor je peter. Geen halfuur aanschuiven aan de kassa omdat de verkoopster de hele tijd cadeaus staat in te pakken.

'In een muisklik het perfecte cadeau bestellen is snel en efficiënt, maar vooral ook sàài'
© .

Anno 2017 is kerstshoppen handig én efficiënt geworden. Maar wat heb ik soms heimwee naar die dwaaltochten door de kerstversierde stad. Met een paar gezinsleden en wat vage cadeau-ideeën naar het centrum rijden, daar opsplitsen om pakjes voor elkaar te kopen en vervolgens urenlang van winkel naar winkel schuiven om inspiratie op te doen. En dan – het onbetwiste hoogtepunt: net datgene vinden wat je eigenlijk niet zocht. Serendipity, zoals dat in het Engels mooi heet. Plots oog in oog staan met dat door de tijd vergeten boek, die trui in het perfecte blauw of die merkwaardige vintage fruitschaal waarvan je gewoon wéét dat je geliefde er ongezien blij mee zal zijn. Omdat het wel voor hem gemaakt lijkt.

En toch. Al die nostalgie ten spijt, was het allermooiste cadeau dat ik ooit heb gekregen een internetbestelling: een fotoboek dat mijn zoon liet maken van onze eerste twaalf jaar samen. Ik met zwangere buik, hij in zijn eerste minuten, zijn wankele stapjes aan mijn hand, een reis naar Rome. Met foto’s die hij van zijn oma en vriendinnen van me had gekregen, stelde hij dat boek samen, dropte het in een digitaal winkelmandje en betaalde het met zijn nog maagdelijke bankkaart. Voor de allereerste keer helemaal zelf, met zijn eigen geld en zonder chaperon. En wellicht voelde hij zich daarbij net zoals ik al die jaren geleden, toen de kerstverlichting nog de vorm van ouderwetse kaarsen had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content